Inkivääri

Zingiber officinale

Inkivääristä käytetään mausteeksi sen kuorittu juurakko. Juurakon malto on voimakkaan makuinen ja sisältää mm. tuoksuvaa inkivääriöljyä. Aasian keittiössä inkivääri on tärkeä perusmauste, jolla maustetaan lihaa, kalaa, äyriäisiä, kastikkeita, keittoja, riisiä ja tofua. Inkivääristä tehdään myös hillokkeita, juomia ja makeistuotteita. Japanissa marinoitu inkivääri kuuluu sushiin ja sashimiin. Länsimaissa inkiväärillä maustetaan kakkuja, leivonnaisia, jäätelöä ja hilloja. Inkivääriuutetta käytetään olueen, likööriin ja hiilihappoisiin virvoitusjuomiin, kuten inkivääriolueen.

Inkivääriä voi ostaa ruokakaupoista tuoreena vihannestiskiltä ja jauhettuna maustehyllystä.

Inkivääri laajentaa hiusverisuonia ja näin ollen lisää hien eritystä. Inkivääri lisää ruokahalua ja ruoansulatusta, sekä ehkäisee matkapahoinvointia ja oksentelua. Inkivääriuutetta käytetään reumaattisissa sairauksissa edistämään nivelten liikkuvuutta ja lievittämään kipua.