Mikä jalkasieni on?
Jalkasieni, myös kutsuttu jalkasilsaksi, on rihmasienten aiheuttama tulehdus iholla. Rihmasienet ovat ihmisen sarveisaineessa iholla, hiuksissa, kynsissä ja karvoissa. Silsataudit kuten jalkasieni, kuuluvat sieni-infektioihin. Ne ovat yleisiä ja lähes kaikki altistuvat niille, mutta osa saa tartunnan. Väestöstä noin 8 %:lla on joskus ollut jalkasieni. Sukupuolista etenkin miehet saavat herkemmin tartunnan.
Mikä altistaa sieni-infektiolle?
Tartunnan yleisin saantipaikka on kosteat paikat, joten jalkasienelle altistavat monet harrasteet, hiostavat vaatteet, korkea ikä ja hiertävät kengät. On myös töitä, joissa jalkasilsalle voi altistua herkemmin. Siihen kuka saa jalkasienen, vaikuttaa myös perimä. Lemmikkieläinten kantamat silsataudit voivat tarttua myös eläimestä ihmiseen. Taudin aktiivisimmassa vaiheessa on bakteeri-infektio. Se pahentaa tulehdusta. Ennalta ehkäisy on tärkeää, joten jalkahygieniasta on syytä huolehtia. Sieni-infektiot myös tarttuvat herkästi.
Missä kehonosassa jalkasientä esiintyy ja miten se oireilee?
Nimensä mukaisesti tautia on etenkin pikkuvarpaan ja sen viereisien varpaiden varvasväleissä. Taudin alussa voivat rakkulat olla mahdollisia, mutta alkuvaiheessa myös oireet voivat olla lähes olemattomia. Muita oireita ovat ihon punotus, kutina, ihorikko tai iho on haljennut. Varpaiden päälle voi ilmaantua ihottumaa, joka hilseilee. Mikäli jalkaterässä on sieni-infektio, sormissa voi olla pieniä rakkuloita. Mikäli myös bakteeri-infektio liittyy sieni-infektioon, voi taudissa oleva kohta turvota, punoittaa, hilseillä ja sitä voi peittää karsta.
Miten jalkasieni hoidetaan?
Hoito perustuu lääkkeisiin, ennaltaehkäisyn lisäksi. Jalkasienitartuntaa hoidetaan lähinnä ulkoisin erilaisilla puutereilla ja liuoksilla. Sisäistä lääkitystä käytetään kun ulkoinen ei tuota tarvittavaa tehokkuutta. Kuuri kestää 2-4 viikkoa. Lääkehoidosta voi tulla muun muassa sivuvaikutuksia maksan toiminnassa tai makuaisti voi heikentyä. Seurantaa ei yleensä tarvita, sillä usein lääkkeet tehoavat hyvin. Tosin joillakin ihmisillä sieni-infektiot toisaalta tulevat aina takaisin hoitojenkin jälkeen.