Mikä on keuhkoputkentulehdus?

Äkillinen keuhkoputkentulehdus eli nk. akuutti bronkiitti on tavallisimmin viruksen aiheuttama, usein flunssan yhteydessä esiintyvä keuhkoputkiston ja henkitorven limakalvojen tulehdus. Viruksen aiheuttamana se ei kaipaa antibioottihoitoa. Vakavammin otettava bakteeritulehdus löytyy ainoastaan noin viidesosalta potilaista.

Oireet

Yleisin keuhkoputkentulehduksen oire on 2-3 viikkoa jatkuva yskä. Aluksi yskä on kuivahkoa, mutta muuttuu pian limaa erittäväksi. Oireina voivat olla lisäksi nuha, nielukipu ja äänen käheys. Melko yleisiä oireita ovat päänsärky, silmien valonarkuus, lihaskivut ja voimattomuuden tunne tai lämmönnousu. Pitkään jatkuvat oireet (erityisesti kuume) ja mm. yskösten muuttuminen kellertäviksi ovat usein merkki virusinfektion ohella vakavammasta bakteeritulehduksesta, joka vaatii sairaalakäyntejä tai -hoitoa.

Itsehoito

Perinteiset itsehoitomenetelmät pätevät keuhkoputkentulehduksen hoitoon. Sairastavaa kehotetaan tavallisesti lepäämään mahdollisimman hyvin ja juomaan runsaasti nestettä. Höyryhengitys tai ilmankostuttajan käyttö saattavat edistää parantumista. Yskänlääkkeet eivät tavallisesti nopeuta sairaudesta paranemista, mutta mikäli yskiminen on haitaksi nukkumiselle, tilapäiseen käyttöön siitä ei ole todettu ainakaan olevan haittaa. Myös apteekin nenäsumutteilla ja antihistamiineilla voi tilapäisesti yrittää vähentää esim. nenän tukkoisuutta. Tupakoitsijoiden olisi hyvä yrittää välttää sauhuttelua.

Milloin lääkäriin?

Bakteeri on havaittu noin viidesosalla keuhkoputkitulehduspotilaista. Yleisin bakteeri on pneumokokki, joka aiheuttaa tulehduksen muuttumisen mm. keuhkokuumeeksi. Lääkäriin kannattaa näin ollen kiiruhtaa viimeistään, jos kunto oireilun aikana huononee entisestään, kuumetta on kestänyt yli viikon tai se nousee uudelleen jo laskettuaan. Näin on myös tehtävä, mikäli ilmaantuu hengenahdistusta tai verta yskiessä tai pienen lapsen tapauksessa oireet pitkittyvät epäilyttävästi.