Mikä on dengue-infektio?
Dengue-infektioriski on suurin subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla, erityisesti Kaakkois-Aasiassa, Intiassa sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Suomalaisista matkailijoista 10-15 henkeä saa vuosittain tartunnan. Dengue-virukset leviävät hyttysten välityksellä, joista osa on sopeutunut elämään trooppisessa kaupunkiympäristössä, jossa ne lisääntyvät ihmisasujaimistoja ympäröivissä vesivarastoissa. Tautia levittävät hyttyset liikkuvat päiväsaikaan ja tulevat sisätiloihin etsimään ravintoa ja lepäämään.
Dengue-infektio ei yleensä ole vakava. Taudin oireita ovat päänsärky, lihaskivut, yleensä kaksivaiheinen kuume, ihottuma sekä imusolmukkeiden suureneminen. Lisäksi, joskin harvemmin, tautiin voi liittyä sydänlihastulehdus tai keskushermosto-oireita. Uusintainfektioiden yhteydessä (vain hyvin harvoin ensimmäisen infektion kanssa) muutamalla prosentilla sairastuneista kehittyy dengue-verenvuotokuume-sokkioireyhtymä, joka on vaarallinen. Sen oireita ovat edellisten lisäksi pienet verenpurkaumat iholla, epätavallinen mustelmataipumus tai suolistoverenvuoto. Näiden oireiden ilmaantuessa on otettava välittömästi yhteys lääkäriin. Asianmukainen hoito vähentää merkittävästi vaaraa kuolla oireyhtymään.
Dengue-infektioon ei ole saatavissa tartuntaa ehkäisevää rokotetta. Paras tapa taistella tautia vastaan on hyttysiltä suojautuminen päiväsaikaan riittävän peittävällä, vaalealla vaatetuksella sekä hyttyskarkotteilla iholla ja huoneistossa. Myös hyttysverkkojen käyttö huoneissa on järkevää.