Millainen matkakohde on Ecuador?

Pääkaupunki: Quito
Pinta-ala: 275 830 km2
Asukasluku: 13,4 milj.
Rahayksikkö: Yhdysvaltain dollari
Virallinen kieli: espanja
Uskonto: 97 % roomalaiskatolilaisia
Sijainti: Etelä-Amerikan luoteisrannikolla

Nähtävyydet

Ecuador on saanut nimensä päiväntasaajan mukaan, ja on kuin koko Etelä-Amerikka pienoiskoossa. Matkailijalle on tarjolla Tyynenmeren rannikon hiekkarannat ja kalastajakylät, Amazonin viidakko, Andien ylänköjen rinteet ja laaksot sekä Galápagos-saaret.

Vajaan tuhannen kilometrin päässä mantereesta sijaitsevat Galapagos-saaret ovat ehdoton käyntikohde. Niillä vieraili myös Charles Darwin vuonna 1835 ihmettelmässä niiden upeaa, rikasta luontoa. Saaret ovat yhtenäistä luonnonsuojelualuetta, mutta eroavat toisistaan suuresti sekä eläimistön ja kasvillisuuden että pinnanmuotojensa suhteen. Vanhin saarista on yli kolme miljoonaa vuotta vanha Espanola, ja nuorin Fernandina. Saarilla aika tuntuu pysähtyneen, eivätkä eläimet koe ihmistä vihollisekseen. Saarilla voi nähdä valtavia kilpikonnia, esihistoriallisia leguaaneja, merileijonia, hylkeitä, pingviinejä ja monenlaisia lintuja. Galápagos-saarille pääsee lentämällä, ja saarten välillä liikutaan veneillä.

Pääkaupunki Quito sijaitsee Andien itäisen ja läntisen haaran välisessä tuliperäisessä laaksossa. Ylänköalue on nimeltään La Sierra. Vaikka Quito oli mahtava kaupunki jo inkojen aikaan, se on silti säilyttänyt pikkukaupunkimaisen leimansa. Siirtomaahenkinen, historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintölistalla. Keskuksessa ovat säilyneet kapeat kujat ja vanhat talot puhumattakaan hienoista kirkoista ja luostareista. Pääkaupungin uudessa osassa sijaitsevat toimistorakennukset ja moderni keskus bisnes-ihmisineen. Quitossa järjestetään joka viikonloppu intiaanimarkkinat, joilta löytää ehdottomasti parhaat tuliaiset.

Quitosta voi tehdä helposti päivän matkoja esimerkiksi Otavaloon, jossa järjestetään tunnetuimmat markkinat, joilta saa mm. perinteisiä laaman- ja lampaanvillasta kudottuja tekstiilejä sekä suosittuja Panama-olkihattuja, joita Ecuadorissa on valmistettu jo vuosisatoja. Quiton ympäristössä voi harrastaa myös esimerkiksi vuorikiipeilyä, maastopyöräilyä ja vaelluksia, sekä kanootti- ja ratsastusretkiä.

Bañosin kaupunki sijaitsee noin neljän tunnin ajomatkan päässä Quitosta. Pikkukaupungista järjestetään luontoretkiä sen ympäristössä sijaitseville vesiputouksille sekä kuumille lähteille, sekä Amazonin viidakkoon, Napo-joelle tai suosittuun Yasunin kansallispuistoon. Viidakossa elää runsaan lintu-, kasvi- ja eläinmaailman lisäksi edelleen useita intiaaniheimoja.

Ilmasto ja maaperä

Ecuadorissa maisema vaihtuu muutaman sadan kilometrin sisällä kosteasta ja kuumasta Tyynenmeren rannikkoalangosta Andien miltei neljäkilometrisiin rinteisiin, missä sijaitsee myös maailman korkein toimiva tulivuori, Cotopaxi. Maan keskuslaakso jää Andien itäisen ja läntisen haaran väliin. Keskuslaaksossa asuu valtaosa ecuadorilaisista. Maan itäosa on Amazoniin kuuluvaa tiheää ja kostean kuumaa, jokien halkomaa viidakkoa.

Maan eteläosien keskilämpötila on maaliskuussa +26 astetta, elokuussa +23 astetta. Maan pääkaupungissa, keskuslaaksossa sijaitsevassa Quitossa lämpötila on ympäri vuoden tasainen, noin +13 asteen tuntumassa.

Vajaan tuhannen kilometrin päässä mantereesta sijaitsee luonnonystävän paratiisi, Galápagos-saaret. Siellä luonto on parhaimmillaan tammikuun ja toukokuun välisenä aikana.

Historia

Ecuadorissa on tiettävästi ollut asutusta jo yli 10 000 vuotta sitten, ja vasta 1400-luvulla inkat valloittivat sen. Espanjalaiset valtasivat Ecuadorin alueen inkoilta 1533, mistä seurasi intiaanien kurja kohtelu orjuudessa. Itsenäisyystaistelut alkoivat vuonna 1809 ja päättyivät Pichinchan taistelun jälkeen 1822, jolloin Ecuadorista tuli Suur-Kolumbian liittotasavallan osa. Liittotasavallan hajotessa 1830 Ecuador julistettiin itsenäiseksi. Itsenäisyyden alkuaikoina ongelmia tuottivat valkoisten kauppiaiden ja maanviljelijöiden väliset kiistat, ja niinpä vuosien 1830 ja 1925 välillä maassa tapahtui yli 40 vallanvaihdosta. Talous vakiintui banaanikaupan kasvaessa ja öljylöydön myötä 1970-luvulla, ja viimein saman vuosikymmenen lopulla Ecuador siirtyi demokraattiseen hallintoon.

Maan rikkaudet

Ecuador tuottaa omaan käyttöönsä maissia, vehnää, perunaa ja riisiä. Maatalouden vientituotteita ovat kahvi, kaakao, banaanit, sokeriruoko ja puuvilla. Vuoristolaaksoissa hoidetaan lampaita ja nautakarjaa. Maan itäosista saadaan öljyä, jonka osuus vientituloista on noin puolet. Kaivoksista saadaan kultaa, hopeaa ja kuparia.