Millainen Paraguay on matkakohteena?

Pääkaupunki: Asuncíon
Pinta-ala: 406 752 km2
Asukasluku: 5,7 milj.
Rahayksikkö: guaraní (PYG)
Virallinen kieli: espanja
Uskonto: 93 % roomalaiskatolilaisia
Sijainti: Etelä-Amerikan keskiosassa

Nähtävyydet

Asunción, pääkaupunki on maan suurin ja sijaitsee Río Paraguayn itäisellä rannalla. Kaupungin parhaat nähtävyydet ovat joenrannan puolella. Kaupunki on sekoitus uutta ja vanhaa, varsinkin El Centrossa voi nähdä 1800-luvulta peräisin olevia rakennuksia. Palacio de Gobiernon, kaupungin upein palatsi, oli aikanaan valokuvauskiellossa ampumisen uhalla, mutta nykyisin kuvaus on sallittua ja turvallista. Palatsin lähellä sijaitsee museoksi muutettu Casa Viola, joka on viimeisiä siirtomaavallan ajoilta säilyneitä rakennuksia. Muita näkemisen arvoisia rakennuksia ovat 1800-luvulla rakennettu katedraali, museo Casa de Cultura Paraguaya, sekä Casa de la Independencia, joka on Asunciónin vanhin, vuonna 1772 rakennettu rakennus. Lisäksi kaupunki tarjoaa upeita puistoja, esimerkiksi Jardín Botanico. Myös kaupungin eläintarha on nykyään tutustumisen arvoinen.

Maan parhaat nähtävyydet sijaitsevat vain lyhyen ajomatkan päässä pääkaupungista itäisessä Paraguayssa. Näistä mainittakoon Itaguá, kuuluisan ñandutin-pitsin valmistuspaikka, Caacupé, Paraguayn tärkein uskonnollinen keskus, Itaipún pato, joka on maailman suurin vesivoimahanke, sekä kulttuurisesti ja historiallisesti tärkeitä kohteita sisältävä Parque Nacional Cerro Corá, kuivaa trooppista sademetsää ja savannia oleva puisto.

Ruoka

Tärkeintä osaa paraguaylaisessa keittiössä näyttelee ehdottomasti liha. Sen lisäksi maissi esiintyy lähes kaikissa ruokalajeissa, kuten locro (maissimuhennos), mazamorra (maissisose) sekä mbaipy so-ó (lihakimpaleilla höystetty maissikohokas). Sooyo sopy on herkullinen paksu lihakeitto, joka tarjoillaan riisin tai nuudelin kanssa. Jälkiruuista mainittakoon mbaipy he-é (maissin, maidon ja melassin sekoitus), ja chipas (jauhoja, kananmunaa ja juustoa) jota myydään kaikkialla.

Juomana käytetään runsain mitoin teetä ja matea. Muita juomia ovat mosto (sokeriruo’osta tehty juoma) sekä caná (ruokaviina).

Ilmasto ja maaperä

Maan halki virtaa Paraguay-joki, jolta valtion nimi on peräisin. Joki jakaa maan kahtia. Länsiosassa maata kohoaa loivasti Gran Chacon tasanko, joka on kuivaa ruohoaroa. Itäosassa alanko sopii karjanhoitoon ja maanviljelyyn, ja vaihtuu Brasilian rajaa lähestyttäessä kumpuilevaksi mäkimaaksi. Kasvillisuus on pääasiassa savannia, maan itäosissa on seka- ja sademetsää.

Ilmasto on subtrooppinen. Tammikuun keskilämpötila on +27 astetta ja kesäkuun +17 astetta. Maan itäosissa vuotuinen sademäärä on 1000-2000 mm, kuivassa länsiosassa 500-800 mm.

Historia

Paraguay oli guaraní-intiaanien asuinaluetta ennen espanjalaisten saapumista 1530-luvulla. Espanjalaisista valloittajista huolimatta guaraní on edelleen maan toinen virallinen kieli, sillä 1609 jesuiitat aloittivat lähetystyön intiaanien keskuudessa perustamalla suuria lähetysasemia, joissa kussakin asui 3000-7000 intiaania. Jesuiitat suojelivat intiaaneja espanjalaisten siirtolaisten ja siirtomaavirkamiesten riistolta ja opettivat heitä lukemaan ja kirjoittamaan omalla kielellään. Jesuiittojen lähetysasemat jouduttiin sulkemaan painostuksen alla, ja 1767 jesuiitat karkotettiin ja guaranít joutuivat taas ryöstelyn ja riiston kohteeksi.

Paraguay vapautui Espanjan vallasta 1811. Itsenäisyys saavutettiin 1813, mutta maan itsenäisyyden historiaa ovat leimanneet lukemattomat valtataistelut ja yhteenotot naapurimaiden kanssa. Tuhoisin sota käytiin 1860-luvulla Argentiinaa, Brasiliaa ja Uruguayta vastaan, jolloin yli 70 % Paraguayn asukkaista menetti henkensä. 1954 Alfredo Stroessner kaappasi vallan, ja hänet syöstiin vallasta vasta sotilasvallankaappauksella vuonna 1989. Noiden vuosikymmenien aikana lähes neljännes maan asukkaista oli muuttanut ulkomaille.

Maan elinkeinot

Paraguayssa viljellään omaan käyttöön maissia, vehnää, riisiä, maniokkia ja vihanneksia, ja vientiin soijaa, puuvillaa, kahvia ja tupakkaa. Karjanhoidolla on melko suuri merkitys viennissä. Lisäksi Paraguay vie puutavaraa, ja myy Brasilialle Itaipún vesivoimalan tuottamaa sähköä.Vaikka voimala on maiden yhteisomistuksessa, Paraguay kuluttaa vain pienen osan voimalan tuottamasta sähköstä.

Aiemmin Paraguayhin yhdistettiin voimakkaasti salakauppa, joka kukoisti diktaattori Alfredo Stroessnerin aikana. Ciudad del Esten kaupunki maan kaakkoisrajalla on edelleen vapaakaupan ja salakuljetuksen paratiisi, jonne tullaan ostoksille naapurimaista.