Millainen matkakohde on Uruguay?

Pääkaupunki: Montevideo
Pinta-ala: 176 215 km2
Asukasluku: 3,3 milj.
Rahayksikkö: Uruguayn peso (UYP)
Virallinen kieli: espanja
Uskonto: 66 % roomalaiskatolilaisia, 2 % protestantteja
Sijainti: Etelä-Amerikan itärannikolla

Nähtävyydet

Pääkaupunki, Montevideo, sijaitsee vastapäätä Buenos Airesia, Argentiinan pääkaupunkia Rio de la Plata -joen suulla. Montevideo muistuttaa Buenos Airesia monin tavoin; vehreät kadut, eurooppalainen rakennuskanta ja runsaat muistomerkit ovat ominaisia kaupungille. Montevideon parlamenttitalo on mainittu maailman kauneimmaksi, ja on varmasti näkemisen arvoinen ilmestys. Kaupungin ominaispiirteitä rikastuttavat pienet viihtyisät kahvilat ja ravintolat, jotka on aikanaan muutettu vanhoista teurastamoista ja karjanlastausvarastoista. Montevideon satamassa voi ihailla kymmeniä laivoja, ja seurata joella liikkuvia kantosiipialuksia matkalla Buenos Airesin ja Montevideon välillä. Montevideosta länteen sijaitsee maan tärkein maatalousalue, joka on kaunista nähtävää. Alueella sijaitsee siirtomaa-aikojen henkinen Colonian kaupunki, hyviä museokohteita tarjoava Paysandú, joka on myös Uruguayn toiseksi suurin kaupunki, ja Mercedeksen rannoilla on hyvät veneily-, kalastus- ja uintimahdollisuudet.

Itään päin pääkaupungista mennessä löytyy paljon mahdollisuuksia erilaisille vesiharrastuksille. Rannat ovat hyviä ja turistien suosiossa. Pysähtyä kannattaa mm. Atlántidassa ja Piriápolis, joista voi lähteä retkille ympäröivälle maaseudulle tai kiipeilemään Cerro Pan de Azúcarille. Uruguayn paras rantaloman viettopaikka on paratiisinomainen, maan kaakkoisosassa sijaitseva Punta del Este, jossa kaikki on ylellistä. Aikaansa voi viettää esimerkiksi kalastaen, golfia pelaten ja sukellellen, ja asumuksiksi voi vuokrata hulppean lomahuvilan. Melko lähellä mannerta sijaitsevat Isla Gorriti hienoine rantoineen sekä Isla de Lobos, suojelualue joka on suuren merileijonayhdyskunnan kotisaari.

Ruoka

Uruguayssa syödään paljon liharuokia, kuten parrilladaa, tai chivitoa, maittavaa pihvi-kolmioleipää kaikkine lisukkeineen. Välipalaksi voi syödä olímpicoseja (kolmioleipä) ja húngaroseja (hotdogmainen, sisältää voimakkaasti maustetun makkaran). Juomana käytetään yleisesti teetä ja matea. Olut on kehuttua, ja paikallisia, suosittuja juomasekoituksia ovat clericó (valkoviinin ja hedelmämehun sekoitus) sekä medio y medio (kuohuviinin ja valkoviinin sekoitus).

Ilmasto ja maaperä

Pääosa Uruguaysta on kumpuilevaa tasankoa, korkeimmilta kohdiltaan vain noin 500 metriä merenpinnan yläpuolella. Tasangon halkaisevat Rio Uruguayn, Argentiinan vastaisen rajajoen sivuhaarat. Suurin osa maasta on heinäaroa. Maa kuuluu subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen, ja tammikuun keskilämpötila on noin +23 astetta, ja heinäkuun +10 astetta. Vuotuinen sademäärä vaihtelee 600 ja 1200 mm:n välillä.

Historia

Uruguayn alueen charrúintiaanit saivat olla suhteellisen pitkään rauhassa ulkomaisilta valloittajilta. Portugalilaiset poikkesivat lähettyvillä jo vuosina 1513 ja 1514 ja sitä seuraavina vuosina kävivät myös espanjalaiset, mutta nykyisen Uruguayn alueelle ensimmäinen siirtokunta perustettiin vasta vuonna 1624. Portugalilaiset perustivat oman siirtokuntansa 1680, mutta poistuivat alueelta 1776. Uruguayn itsenäisyystaistelu alkoi 1810, ja maa vapautui espanjalaisten hallinnasta 1814. Maan hyvät viljely- ja laidunnusmaat himottivat sekä Argentiinaa ja Brasiliaa, ja jälkimmäinen valtasikin Uruguayn jo vuonna 1816. Uruguaylaiset nousivat kapinaan 1825, ja seuraavana vuonna maa itsenäistyi tasavaltana englantilaisten diplomaattisella avustuksella.

1900-luvun alussa Uruguaylle koitti hyvinvoinnin aika, ja maata tuli demokraattisesti ja taloudellisesti kukoistava valtio. 1960-luvulla maa joutui taloudelliseen ahdinkoon lihan ja viljan maailmanmarkkinahintojen romahtaessa. Työttömyys ja muiden ongelmien myötä Uruguayssa nosti päätään tupamaros-liike, joka onnistautui soluttautumaan valtion asioihin niin pahoin, että viimein maan armeija palautti kaipaamansa kurin ja Uruguaysta tuli sotilasdiktatuuri yli kymmeneksi vuodeksi.

Elinkeinot

Uruguayn pääelinkeino on karjatalous, joka tuottaa vientiin lihaa, karjaa, nahkoja, vuotia sekä villaa. Maanviljelyksestä saadaan sekä maan omiin tarpeisiin että vientiin vehnää, riisiä, sokerijuurikasta, vihanneksia, hedelmiä ja viinirypäleitä.