Millainen peli on Läpsy?

Läpsy on korttipeli, jossa tarvitaan nopeutta. Peli muistuttaa joiltain osin Henryä. Läpsy sopii 3–6 pelaajalle. Läpsyä voi pelata yhdellä tai kahdella pakalla, ihan kuinka päätetään. Läpsy sopii 3–6 pelaajalle. Tärkeää olisi, että kaikki mahtuisivat hyvin pöydän ääreen ja matka keskelle muodostuvaan avopakkaan olisi kaikilla sama. Peli sopii ehkä parhaiten lattialla pelattavaksi. Peli on helppo ja perustuu vain korttien numeroihin.

Pelin kulku

Kaikki kortit jaetaan pelaajien kesken. Kortteja ei katsota, vaan ne jätetään pinoksi pelaajien eteen kuvapuoli alaspäin. Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa pelin lyömällä ensimmäisen kortin keskelle pelipöytää kuvapuoli ylöspäin omasta korttipinostaan katsomatta sitä. Tämän jälkeen pelaajat lyövät aina yhden kortin vuorollaan ensimmäisen lyödyn kortin päälle, niin kauan kunnes tulee a) kuvakortti/ässä tai b) kahdella peräkkäin lyödyllä kortilla on sama silmäluku.

a) Tässä pelissä jätkä on paras kortti, koska sillä saa usein vietyä eniten kortteja. Pelaajan lyötyä pöytään joko ässän, kuninkaan, rouvan tai sotamiehen, seuraava pelaaja saa lyödä tämän kortin päälle 1–4 korttia. Ässän päälle saa yrittää neljällä kortilla lyödä kuvan tai ässän, kuninkaan päälle 3:lla, rouvan päälle 2:lla ja jätkän päälle yhdellä kortilla. Jos pelaaja onnistuu lyömään esimerkiksi ässän päälle kuvakortin heti ensimmäisellä kortilla, vuoro siirtyy seuraavalle. Tällöin seuraavan pelaajan pitää jälleen yrittää lyödä kuvakortti tai ässä, muuten viimeisimmän kuvakortin tai ässän lyönyt pelaaja saa avopakan.

Pelin pyrkimyksenä on aina kalastaa omilla kuvillaan toiselta kortteja. Jollei pelaaja saa lyötyä 1–4 kortilla kuvakorttia tai ässää kuvakortin tai ässän päälle, edellinen pelaaja (eli viimeisen kuvakortin tai ässän lyönyt pelaaja) nostaa koko avopakan ja laittaa sen oman korttipinonsa alle. Avopakan nostava pelaaja jatkaa peliä lyömällä itseltään uuden kortin avopakan pohjaksi.

Jollei pelissä olisi seuraavaa sääntöä, se olisi täysin korteista kiinni.

b) Jos kahdella peräkkäin lyödyllä kortilla on sama silmäluku, pelaajat lyövät kätensä avopakan päälle. Tätä kutsutaan läpsyksi. Se pelaaja, jonka käsi on alimpana, eli joka nopeimmin kätensä lyö avopakan päälle, saa kaikki ne kortit, jotka pinossa jo ovat. Läpsysääntö pätee missä tahansa pelin vaiheessa, jos avopakassa on kaksi samannumeroista korttia peräkkäin. Vaikka samannumeroiset kortit löisi sama pelaaja tai kortit olisivat kuvakortteja, läpsyn voittanut pelaaja saa koko avopakan. Avopakan nostanut pelaaja jatkaa peliä lyömällä kortin avopakan pohjaksi.

Kun pelaajan kortit loppuvat, hän putoaa pelistä. Hän saa kuitenkin vielä osallistua läpsyihin yhden kierroksen ajan.

Pelin voitto

Pelin voittaja on periaatteessa se pelaaja, joka kerää kaikki kortit. Yleensä lopussa kaksi pelaajaa on vastakkain, muut ovat tippuneet. Tällöin peli saattaa jatkua loputtomiin, eikä voittaja selviä helposti. Hyvä sääntö on ratkaista peli niin, että kun pelissä on vain kolme pelaajaa, peli päättyy siihen kun heistä yksi tippuu. Tällöin kahden jäljelle jäävän pelaajan nippuja verrataan. Voittaja on se, jolla on enemmän kortteja.