Mitä on petanque?

  1. Petanque (suom. nimiversioltaan &8221;petankki&8221;) on suomalaiseen mölkkyyn verrattavissa oleva, mutta huomattavasti mölkkyä vanhempi, kuulilla pelattava tarkkuuspeli. Se tunnetaan lähes kaikkialla maailmassa. Suomen Petanque-Liitto on perustettu vuonna 1982. Petankistakin löytyy halutessaan haastetta aina kilpailutasolta saakka.
Petankin kaltaisen pelin pelaaminen juontuu vuosituhansien taakse, Egyptiin. Kuulapeleistä on löydetty arkeologisia löytöjä jo lähes 10 000 vuoden takaa. Välimeren Eurooppaan peli lienee levinnyt antiikin sotaretkillä. Ranska ja Espanja ovat nykyisin suurimmat petanquemaat.

Mölkyn tapaan petankin aloittaminen ei vaadi paljon ja sitä voi pelata käytännössä kuka tahansa, lähes missä tahansa. Pentankki on mukava ja viihdyttävä seurapeli, jossa saa hyötyliikunnan kaltaista liikuntaa ja ulkoilmaa. Ainoastaan pelivälineet ovat tyyriimpiä kuin mölkyssä, sillä niitä on itse lähes mahdoton kunnolla valmistaa, mutta kyse on kertainvestoinnista, koska ne ovat erittäin kestäviä ja periaatteessa ikuisia. Se, että pelissä ei hengästy tai hikoile, voi saada urheilijan lajia karsastamaan, mutta joillekin henkilöille sen luonne voi olla myös eduksi.