Miten pelataan Peukkuaasia?

Peukkuaasi on lasten korttipeli. Pelissä käytetään yhtä 52 kortin pakkaa, ja peli perustuu vain korttien maihin, numeroilla ei ole väliä. Pelissä olisi hyvä olla vähintään neljä pelaajaa.

Pelin kulku

Jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi korttia, paitsi jakajan vasemmalla puolella istuvalle kuusi korttia. Kuudes kortti on kiertokortti, eli eteenpäin siirrettävä. Pelissä yritetään kerätä viisi korttia samaa maata. Ensimmäinen pelaaja siis katsoo, mitä maata tai maita hän yrittää ainakin aluksi kerätä, ja antaa sitten kuudennen korttinsa seuraavalle pelaajalle niin, että muut eivät näe. Tämän jälkeen seuraava pelaaja toimii kuten edellä: valitsee maat, joita yrittää kerätä, ja antaa sitten taas kädessään olevan kuudennen kortin seuraavalle.

Jos joku huomaa pelin aikana, että sama kortti on kulkenut kierroksen, eli on pelaajan kädessä jo toista kertaa, kortin saa laittaa pois ja ottaa pakasta tilalle uuden.

Kun pelaaja saa viisi saman maan korttia käteensä, hän nostaa peukkunsa pystyyn pöydän reunalle saman kierroksen aikana. Kun muut pelaajat huomaavat, että jonkun peukku on pystyssä, on heidän myös nostettava peukalonsa. Viimeisenä peukun nostanut häviää ja putoaa pelistä. Seuraavalla kierroksella tämä pelaaja on siis sivustaseuraaja. Peliä voi toki pelata niinkin, että lasketaan häviöpisteitä, eikä kukaan tipu pelistä pois.