Asterix

Ikuinen taistelu roomalaisia vastaan

Asterix on ranskalainen sarjakuvahahmo, jonka ovat luoneet kirjoittaja Rene Coscinny ja piirtäjä Albert Uderzo. Asterixista on tullut suosittu hahmo ympäri maailman. Suomeksi Asterix-albumeja on ilmestynyt useita kymmeniä. Lisäksi on ilmestynyt Asterix-kirjastoteoksia, joihin on koottu useita tarinoita. Suomalaiset erikoisuudet ovat Stadin, Rauman ja Savon murteilla ilmestyneet teokset. Myös Obelixin lemmikkikoira Idefixillä on joitakin omia seikkailukirjoja. Asterixista on tullut myös elokuvahahmo sekä piirroshahmojen että näyttelijöiden näyttelemissä muodoissa. Suomessa on julkaistu joitakin Asterix-tarinoihin pohjautuvia kuunnelmia. Ranskassa Pariisin lähettyvillä on Asterix-teemapuisto, jossa pääsee tutustumaan henkilökohtaisesti sarjakuvissa esiteltyyn maailmaan.

Asterix on samannimisten sarjakuvien päähenkilö. Asterix ja hänen kyläläisensä ovat Gallialaisia, jotka puolustavat kyläänsä mahtavia roomalaisia vastaan. Tässä tehtävässä Asterix ystävineen kokee mitä erilaisimpia seikkailuja. Asterix on melko pienikokoinen, punaisiin housuihin ja mustaan paitaan sonnustautunut gallialaissoturi. Päässään hänellä on kypärä, jonka laella on siipimäiset koristeet. Hänen paras toverinsa taisteluissa on suurikokoinen, sinivalkoisiin housuihin pukeutunut Obelix, jonka erityispiirteisiin kuuluu hiidenkivien kantaminen ja villisikojen syönti. Sotureiden apuna on kylän tietäjän Akvavitixin valmistama taikajuoma, joka antaa heille suunnattomat voimat. Obelixin ei juomaa kuitenkaan tarvitse nauttia, sillä tarinan mukaan hän on pudonnut pienenä taikajuomapataan, mistä johtuen hänelle nuo taikavoimat ovat itsestäänselvyys. Näiden lisäksi Asterixin hahmoja ovat muun muassa Trubadurix ja Aladobix. Seikkailuissa esiintyy myös historiasta tuttuja henkilöitä, kuten roomalaiskeisari Caesar ' sekä Egyptin hallitsija Kleopatra.

Asterixin piirrostyyli on persoonallinen. Hahmoilla on hyvin erottuvat erityispiirteensä. Kuvitus muodostaa kuitenkin selkeän, yhtenäisen kokonaisuuden. Tekstit ovat yleensä melko tavanomaista sarjakuvatekstiä sisältäen kuitenkin monia usein toistuvia lausahduksia, kuten ”Kautta Jupiterin” tai ”Kautta Teutateksen!” Tarinoissa nousee ajoittain esiin joitakin hupaisia yksityiskohtia esimerkiksi henkilöihin tai kulttuurien erityispiirteisiin liittyen.