Tex Willer

Nopeakätinen lännensankari

Tex Willeristä on tullut Suomessa yksi suosituimmista lännensankareista. Sarjakuvahahmo on italialaista alkuperää ja saapui Suomeen ensimmäisen kerran jo 1950-luvulla. Nykyisessä muodossa oleva Tex Willer alkoi ilmestyä 1970-luvun alussa. Silloin vuodessa ilmestyi 12 numeroa. Lehti on kuitenkin ilmestynyt jo pitkään 16 numeron vuosivauhtia. Lisäksi on ilmestynyt monia Tex Willer -kirjoja. Tex Willer on myös erittäin suosittu keräilykohde ja monilla keräilijöillä on kaikki numerot, tai ainakin suurin osa, jo kymmenien vuosien ajalta. Tällöin kokoelmiin kuuluu siis useita satoja numeroita. Vanhat Tex Willer -lehdet ovat keräilyharvinaisuuksia ja niistä osa on satojenkin eurojen arvoisia.

Monista kirjoittajista huolimatta Tex Willer -seikkailut ovat tyylinsä säilyttäviä. Tarinoiden aiheet tosin vaihtelevat runsaasti perinteisistä lännentarinoista aina taikuuteen ja magiaan liittyviin seikkailuihin. Alkuperäinen ja tunnetuin Texin kirjoittajista on nyt jo edesmennyt Giovanni Luigi Bonelli. Myös hänen poikansa Sergio Bonelli on kirjoittanut jonkin verran seikkailuja. Alkuperäisen kirjoittajan jälkeen tunnetuin lienee Claudio Nizzi , joka on kirjoittanut runsaasti Texin tarinoita.

Piirroksissa vaihtelevuutta on enemmän. Tyyliin kuuluu tarkat piirrokset. Joitakin poikkeuksiakin on. Piirrosten tasosta riippumatta tarinoiden päähenkilöiden ominaispiirteet korostuvat. Sarjan alkuperäinen piirtäjä on Aurelio Galleppini (Galep). Muita piirtäjiä ovat esimerkiksi Giovanni Ticci ja Fernando Fusco.

Tex Willerin (Yön Kotka) lähimmät ystävät ovat hänen poikansa Kit (Pikku Haukka), vanha Texas Ranger Kit Carson (Hopeatukka) ja navajo-intiaani Tiger Jack. Tex Willer on monipuolinen mies, jolla on paljon tehtäviä hoidettavanaan. Hän asuu Navajo-reservaatissa ja on myös reservaatin asiamies. Hän on Texasin Ranger ja hoitaa monia tehtäviä yksityisesti ja on aina valmis rientämään ystäviensä avuksi. Tex Willerin perusluonteeseen kuuluu epäoikeudenmukaisuuden vastustaminen ja sen poistaminen. Usein hänellä on erimielisyyksiä paikallisten lainvartijoiden kanssa, jotka eivät ole tottuneet koviin otteisiin rikollisuuden kitkemisessä.

Tex Willerillä on runsaasti vihamiehiä, joista tunnetuimpia ovat velho Mefisto ja hänen poikansa Yama. He ovat vuodesta toiseen olleet Texin ja hänen ystäviensä kiusana ilmestyen mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Tex Willerin ystäväkunta on myös laaja ja osin hyvin arvovaltainenkin. Intiaanien puolelta hänen ystäviinsä kuuluu monien eri heimojen päälliköitä. Tätä on osin auttanut Texin asema Navajo-heimossa. Tex on hyvissä väleissä meksikolaisen kuvernöörin Montalesin kanssa. Kanadan suunnalla hänellä on ainakin kolme luotettavaa ystävää: Gros-Jean, ratsupoliisi Jim Brandon sekä irlantilaista alkuperää oleva suurikokoinen lihaskimppu Pat MacRyan. Ystäväpiiriin kuuluu myös syntyperäisenä intiaanina intiaaniasiainhoidon korkeassa virassa toimiva Ely Parker ja monia muita säännöllisesti tai vain satunnaisesti tarinoissa esiintyneitä.

Tex Willerin hevonen Dynamiitti ymmärtää muun muassa Texin kutsun tämän viheltäessä. Dynamiitti on ollut Texin apuna useissa kiperissä tilanteissa, joita hänen matkalleen on sattunut.