Jukka Tilsa

Kuka on Jukka Tilsa?

Jukka Tilsan sarjakuvat ovat tunnettuja absurdista, omalakisesta huumoristaan, joka on säilynyt vuosien ja teosten saatossa tuoreena. Oriveteläinen Tilsa (s. 1961) aloitti julkisen uransa vuonna 1980, kun hän julkaisi itse kolme Zärpä -nimistä lehteä, jotka levisivät pieninä painoksina kädestä käteen. Aikakausi oli hyvin otollinen tällaisille teoksille, koska punk-henkinen nuori polvi arvosti omaa ääntä ja epäkaupallisuutta. Vaikka monet aikakauden teoksista jäivät unohduksiin, ei Zärpä-lehdyköille käynyt näin.

Tilsan ura sarjakuvantekijänä jatkui vasta kymmenisen vuotta myöhemmin, kun Suuri Kurpitsa –kustantamon johtaja Pauli Kallio houkutteli maanviljelijäksi ryhtyneen miehen taas sarjakuvien pariin. Nykyisin Tilsan töitä on julkaistu muun muassa Rytmissä ja Helsingin Sanomissa. Parhaillaan Helsingin Sanomien sunnuntaisarjakuvien joukossa ilmestyy Tilsan sarjakuva Sekametsä ja viikottaisesta Nyt-liitteessä taas voi lukea Pätkittäin käy kateeksi –strippiä.

Ominaista Tilsan piirrostyylille on paksujen viivojen ja yksinkertaisten, vahvasti tyyliteltyjen hahmojen käyttö. Ihmishahmot näyttävät toistensa sukulaisilta, ja eläimetkin muistuttavat kovasti toisiaan suurine hauskoine nenineen. Pelkistetty, naivistinen tyyli jättää tilaa lukijan mielikuvitukselle. Suurimman osan sarjakuvistaan Tilsa on kirjoittanut itse, mutta Postimies Niilo – ja Sekametsä -sarjakuvat ovat Pauli Kallion käsikirjoittamia.

Yksi Tilsan sarjakuvien huomiotaherättävistä piirteistä on hänen kielensä, joka pursuilee erikoisia ilmauksia ja mitä omituisimmista paikoista löytyviä vieraita konsonantteja. Kieli ja absurdi huumori luovat yhdessä erikoislaatuisen ja varsin huvittavan kokonaisuuden. Tilsan sarjakuvissa on aivan luonnollista, että järvi lähtee käymään taksilla jäätelökioskilla tai aamupuuro nousee kattilasta puolustamaan keittäjäänsä.

Jukka Tilsa voitti vuonna 2002 Suomen Sarjakuvaseuran jakaman Puupäähattu-palkinnon.

Tilsan albumit

  • Zärmikkäimmät, 1994
  • Potaattien yö, 1997
  • Kootuimmat teokset, 1998
  • Päin heiniä, 1999
  • Postimies Niilo, 2001 (Pauli Kallion kanssa) '
  • Poutaa Japanissa, 2001
  • Ketsuppi on punaista, Supermauno, 2003
  • Zoppaa ja zärvintä, 2004
  • Ilma-autolla Kaliforniaan, 2005