Pekka Puupää

Päivänkakkarahattuinen honkkeli

Pekka Puupää on Ola ”Fogeli” Fogelbergin (1894 – 1952) luoma sarjakuvahahmo, joka esiintyi ensimmäisen kerran Kuluttajain lehdessä 30.4.2005. Sarjakuva ilmestyi lehdessä vuoteen 1952 ja Elanto -lehdessä vuoteen 1970 saakka. Sarjakuvan hahmot vakiintuivat pian: Pekka Puupää on yritteliäs, mutta yksinkertainen mies, jota on helppo huijata. Justiina on ”pirttihirmumainen” puoliso ja Pätkä uskollinen, mutta helposti huiputtava ystävä. Sivuhahmoina esiintyvät muun muassa rikas perintötäti ja Pulu -niminen poika. Aluksi Pekka Puupää toimi samalla Elannon mainosmiehenä, mutta vähitellen sarjakuva muuttui mihinkään aatteeseen sitoutumattomaksi vitsisarjaksi. Samalla tapahtumaympäristö siirtyi Helsingistä maaseudulle.

Sarjakuvan kestoaiheita olivat Pekan jatkuva epäonnistuminen ammateissa ja kotitöissä, omaperäiset ratkaisut erilaisiin ongelmiin, yhteenotot Justiinan kanssa ja muut kömmähdykset, joihin hän tyhmänä ja hyväuskoisena joutui. Ajoittain Pekka ja Pätkä pyrkivät myös livistämään aviopuolisoiltaan huvituksiin. Fogelberg piirsi hahmot karikatyyrisesti, mutta ympäristön pikku tarkan realistisesti. Näin sarjakuva on tallentanut osaltaan aikansa maalais- ja kaupunkimaisemaa.

Pekka Puupäästä tuli suosittu hahmo ja lehtisarjakuvista koottuja albumeja myytiin erityisen runsaasti 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa. Fogelbergin kuoltua hänen tyttärensä Toto Kaila – Fogelberg jatkoi sarjakuvaa suunnitellen joka vuosi joulumarkkinoille albumin vuoteen 1976 asti. Myöhemmin Kustannus-Mäkelä alkoi julkaista vanhoista albumeista valittuja Parhaat – kokoelmia, joiden julkaisu on jatkunut yhä. Pekka Puupäästä on tullut vakiintunut instituutio, jota tutkitaan jopa yliopistollisella tasolla. Ansioituneet sarjakuva- ja pilapiirtäjät saavat vuosittain Puupää- hatun, jota on jaettu vuodesta 1972 lähtien.

Puupää valkokankaalla

Fogelberg kokeili animaation tekoa 1920-luvulla, mutta filmit ovat hävinneet. Varsinainen elokuvahahmo Pekka Puupäästä tuli vasta 1950-luvulla, kun Reino Helismaa sai idean elokuvan tekoon ja SF-filmin johtaja T.J. Särkkä osti filmausoikeudet Fogelbergin leskeltä. Särkän tuottamana tehtiin vuosina 1953 – 1960 kaikkiaan 13 elokuvaa, joissa Pekka Puupäätä esitti Esa Pakarinen , Pätkää Masa Niemi ja Justiinaa Siiri Angerkoski. Filmit menestyivät, vaikka ne olivat kiireellä tehtyjä eivätkä täysin alkuperäisen Puupää-huumorin mukaisia. Kriitikot suhtautuivat niihin hyvin penseästi. Tuottaja Särkkä kyllästyi haukkuihin ja suosion alettua myös laskea hän harkitsisi sarjan lopettamista. Lopullisesti tämän sinetöi kuitenkin vasta Masa Niemen itsemurha keväällä 1960.

Tuottaja ja ohjaaja Visa Mäkinen yritti elvyttää 1980-luvulla Pekka Puupäätä kahdella tv-sarjalla ja elokuvalla. Tv-sarja ja elokuvat eivät menestyneet hyvin, eivätkä saaneet laajoissa piireissä varauksetonta hyväksyntää. Tuoreiden tietojen mukaan ohjaaja Pekka Lehto on suunnittelemassa uutta Pekka ja Pätkä levottomina – elokuvaa, jossa kerrotaan komediallisesti homouteen kohdistuvista peloista.