Kati Kovács

Vaalea tyttö epäilyttävien setien maailmassa

Sukujuuriltaan unkarilainen, nykyään Italiassa asuva suomalainen Kati Kovács on opiskellut graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1984–1985. Ennen ensimmäistä pidempää sarjakuvakertomusta hän oli julkaissut lyhyempiä sarjakuvia muun muassa Suuressa Kurpitsassa, Sarjarissa, Helsingin Sanomissa, Ilta-Sanomissa ja MeNaisissa.

Kati Kovács julkaisi ensimmäisen sarjakuva-albuminsa, V ihreän rapsodian, 1994. Se herätti huomioita kypsänä ja moniulotteisena esikoisteoksena. Vihreästä rapsodiasta lähtien Kovácsin tarinoissa on seikkailut siekailematon blondi, Kovácsin alter ego, jonka ulkomaanmatkat tai päänsisäiset matkat eivät koskaan suju liian rauhallisissa merkeissä. Seksuaalisuuden komedia ja tragedia ovat usein kuvattuina Kovácsin sarjakuvanovelleissa ja pitkissä kertomuksissa. Mieshahmot ovat usein tossun alla tai epäilyttäviä setiä. Kovácsin tarinat ovat hauskoja, eikä hän välitä vaikeiden tai inhottavien asioiden kuvaamista.

Kramppeja ja Nyrjähdyksiä sarjasta tutun tekijän, Pauli Kallion kanssa Kovács teki sarjan Onnen lahjat , joka ilmestyi ensin Aviisissa ja Rumbassa, lopulta kesällä 2002 Helsingin Sanomissa. Onnen lahjat on myöhemmin julkaistu albumina. Miestennielijäksi Sirkukseen albumin sarjakuvanovelleissa käsitellään suomalaisen tytön kokemuksia Italiassa. Uusin albumi, Josef Vimmatun tarina, eroaa edeltäjistä ainakin siinä suhteessa, että päähenkilö on nyt keski-ikäinen mies, jolla on solmuja ratkottavana. Koskettava, kypsän ja naiviin rajoja koetteleva tarina on piirretty ruskealle kierrätyspaperille.

Kovácsilla on vauhdikas, hallittu viiva ja eloisa piirrostyyli. Kovácsin töitä on ollut esillä näyttelyissä ainakin Italiassa, Suomessa, Ranskassa ja Hong Kongissa. Hänelle on myös myönnetty erinäisiä palkintoja, muun muassa Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun Grand Prix vuonna 2001.

Kovácsin tuotantoa

Vihreä rapsodia, 1994

Karu Selli, 1996

Pahvilapsi, 2001

Minne matka, Laura Liha?, 2001

Miestennielijäksi Sirkukseen, 2003

Josef Vimmatun tarina, 2004

Onnen lahjat, yhdessä Pauli Kallion kanssa, 2004