Tintti

Töyhtöpäinen teiniritari

Tintti on belgialaisen sarjakuvapiirtäjä Hergén (Georges Rémi, 1907 - 1983) luoma sarjakuvahahmo. Reportteri Tintti alkoi seikkailla 1929 Le XX Siècle – sanomalehden nuorisoliitteessä. Ensimmäinen seikkailu Tintti Neuvostojen maassa ilmentää lehden oikeistoisänmaallista henkeä. Sarjakuva tuli suosituksi ja seikkailu julkaistiin albumina 1930.

Tintti jatkoi seikkailuja nuorisoliitteessä ja tarinat julkaistiin myös albumeina. Aluksi Hergé teki sarjakuvaa varsin yliolkaisesti. Käänne tuli vasta Sininen lootus – tarinassa (1934 – 1935), jossa hän panosti ensi kerran taustatietojen hankintaan ja ympäristön todenmukaisuuteen.

Sankari seurueineen

Sota-aikana Hergé jatkoi Tintin seikkailujen piirtämistä Le Soir - lehdessä. Paperipulan johdosta albumit alettiin julkaista 62-sivuisina, mutta ne oli mahdollista painaa väreissä. Ensimmäinen väripainettu Tintti-albumi oli Salaperäinen tähti (1942). Tämän jälkeen myös aiemmin ilmestyneitä Tintti-albumeita alettiin värittää ja tiivistää 62-sivuisiksi. Miehitysajan johdosta Tintin seikkailut muuttuivat vähemmän poliittisesti kantaaottaviksi. Myöhemmin Hergé joutui myös uudelleen muokkaamaan muutamia tarinoita rasististen tai poliittisten arkaluontoisuuksien vuoksi.

Sodan jälkeen Tintti jatkoi seikkailujaan eksoottisissa paikoissa, kuten Etelä-Amerikassa ja Punaisella merellä. Välillä seikkailut heijastivat myös aikansa poliittisia realiteetteja, mutta nyt lähinnä kuvitteellisten valtioiden ja hahmojen kautta. Tintti Tiibetissä – tarina on piirtäjän henkilökohtaisen kriisin symbolinen muotokuva. Castafioren korut on mielenkiintoinen antiseikkailu, jossa kaikki on laitettu tietoisesti epäonnistumaan. Tintti ja Picarot -tarinan jälkeen tulevaksi seikkailuksi suunniteltu Tintti ja aakkostaide jäi kesken Hergén kuollessa maaliskuussa 1983.

Tintin lisäksi keskeisinä hahmoina seikkailuissa ovat terrieri Milou, särmikäs mutta hyväsydäminen merikapteeni Haddock, hajamielinen ja huonokuuloinen professori Tuhatkauno sekä typerät salapoliisit Dupond ja Dupont. Tintistä kehittyy entistä nuhteettomampi ja steriilimpi sankari keskushenkilöiden lisääntyessä. Muutamat seikkailuhahmot palaavat myös uudestaan esiin, kuten perämies Allan, kiinalaispoika Tshang ja oopperalaulajatar Bianca Castafiore.

Tintti Suomessa

Kustannusyhtiö WSOY julkaisi 1961 - 62 neljä kovakantista Tintti-albumia, jotka oli suomentanut Aimo Sakari. Lopullisen läpimurtonsa Tintti-sarjakuva saavutti kuitenkin vasta 1970-luvulla, jolloin Otava alkoi julkaista uudelleen albumeita. Suomentajina toimivat nyt Heikki ja Soile Kaukoranta. Albumeista vanhin Tintti Neuvostojen maassa uskallettiin julkaista glasnostin johdosta vasta 1986. Suomenkielisiä Tintti-albumeja on myyty tähän mennessä yli miljoona kappaletta.