Sentenced

Suomalaisen heavyrockin edelläkävijä

Sentenced perustettiin Oulussa 1989 kahden kitaristin (Miika Tenkula ja Sami Lopakka) ja yhden rumpalin (Vesa Ranta) voimin. Ensimmäinen demo julkaistiin vuonna 1990, ja vuonna 1991 oli ensimmäisen levyn vuoro. Shadows Of the Past oli varsin perinteistä death metallia. Tässä vaiheessa bändiin oli liittynyt laulaja ja basisti Taneli Jarva. Pari vuotta myöhemmin Sentenced julkaisi melodisemman albumin North From Here , joka aloitti Sentencedin suosion leviämisen. Samana vuonna ilmestyi Iron Maiden henkinen The Trooper , joka vain lisäsi Sentencedin suosiota. Amok (1995) ja Love & Death (1995) sinetöivät Sentencedin suosion kulttibändinä.

Down- levylle (1996)Sentenced rekrytoi Ville Laihialan , joka toikin bändiin lisää syvyyttä. Downin myötä Sentencedin soundi muuttui death metallista melodisempaan metalliin. Frozen (1998) ja Crimson (2000) seurasivat samalla linjalla ja viimeiseksi jäänyt The Funeral Album (2005) lisäsi ehkä soundiin hieman katkeruutta ja jäähyväisten haikeutta. Tätä ennen oli julkaistu vielä melko valjuksi jäänyt The Cold White Light (2002).

Sentenced ei onnistunut tekemään lopullista läpimurtoaan maailmalla, vaan jäi muualla kuin Suomessa lähinnä kulttibändin maineeseen. Sentencediä pidetään kuitenkin yhtenä suomalaisen heavyn edelläkävijänä, joka löi tietä mm. sellaisille bändeille kuin Him, Children of Bodom ja The Rasmus. Sentenced herätti huomiota myös vihaisilla ja ahdistuneilla sanoituksillaan, jotka kertoivat usein kuolemasta. Itseironiaa Sentencedin sanoituksista ei kuitenkaan puuttunut ja monet sanoituksista tehtiin pilke silmäkulmassa. Sellaiset kappaleet kuin Excuse Me While I Kill Myself tai Cross My Heart And Hope To Die , eivät jättäneet sanoituksissa piilevästä ironisuudesta epäselvää.