Tasavallan Presidentti

Progerockin profeetta

Tasavallan Presidentti on suomalainen progressiivista rockia soittava yhtye. Bändin kultakausi ajoittui 1970-luvun alkuun, ja yhdessä Wigwamin kanssa Tasavallan Presidentti oli käynnistämässä 70-luvulla suomalaisen progressiivisen rockin aaltoa.

Tasavallan Presidentin perustivat keväällä 1969 Helsingissä Jukka Tolonen (kitara) ja Vesa Aaltonen (rummut). Mukaan otettiin Mika Aaltonen (saksofoni) sekä suomalaisen rockin pioneeribändissä Blues Section vaikuttaneet Måns Groundstroem (basso) sekä Frank Robson (laulu). Bändi teki lukuisia keikkoja ja julkaisi ensimmäisen albuminsa Tasavallan Presidentti vielä saman vuoden joulukuussa. Albumin jälkeen Aaltonen erosi ja hänen tilalleen tuli Pekka Pöyry. Vuonna 1970 bändi säesti Pekka Strengiä tämän esikoisalbumilla Magneettimiehen kuolema. Bändi alkoi herättää pienimuotoisesti kiinnostusta myös ulkomailla, ja toinen albumi Tasavallan Presidentti (1971) julkaistiin Ruotsin EMI:n kautta. Bändi myös kiersi konsertoimassa sekä Ruotsissa että Englannissa.

Vuonna 1971 vokalisti Frank Robsonin korvasi Eero Raittinen, ja bändin tyyli kehittyi aiempaa progressiivisemmaksi jazz-rockiksi. Tasavallan Presidentin kolmas albumi Lambert Land ilmestyi vuonna 1972. Albumin puitteissa bändi kiersi toistamiseen Englannissa, missä se esiintyi mm. Readingin rock-festivaaleilla. Kiertueen päätteeksi Groundstroemin korvasi basson varressa Heikki Virtanen. Bändin neljäs albumi Milky Way Moses ilmestyi vuonna 1974 ja se julkaistiin Suomen lisäksi myös Yhdysvalloissa. Bändi ehti vielä kiertää Englannissa ja Ruotsissa, kunnes se hajosi elokuussa 1974.

Tasavallan Presidentin hajoamisen jälkeen Jukka Tolonen jatkoi jo bändin aikana aloittamaansa soolouraa. Bändi on sittemmin kokoontunut aika ajoin yhteen livekeikkojen merkeissä. Vuonna 2001 bändiltä ilmestyi vuosina 2000–2001 originaalikokoonpanolla äänitetty livealbumi Still Struggling For Freedom.