Amadeo Modigliani

Amadeo Modiagliani kuului 1900-luvun alun Pariisi koulukunnan ulkomaalaisiin maalareihin. Taiteilija maalarina ja veistotaiteilijanakaan ei ole harvinaista. Brancusi, myös italialainen, antoi sysäksen Modiaglianille tehdä myös veistoksia kauniiden maalauksiensa rinnalla. Hänen elämänsä oli boheemia ja hän eli railakkaasti, vaikka hallitsi maalaustaiteen harmonian. Hän maalasi erityisesti tyylikkäitä ja huomion vangitsevia alastonkuvia.

Modigliani oli todellinen inspiraation lähde vuosien 1920 tienoilla, vaikka kuolikin vuonna 1920. Kuvapatsaiden kaltainen olemus Modiglianin piirtämissä henkilöissä on hyvin vahva, mikä on vaikuttanut naisihanteisiin. Modiagliani piirtää, maalaa ja tekee veistoksia. Hänen mukaansa kuvanveisto ottaa tyhjän tilan veistoksen ympärillä osaksi työtä. Se on myös hänen maalauksissaan yhtä vahva elementti kuin kuvanveistossa. Hän on kiinnostunut esimerkiksi tilasta pään ja olkapäiden välissä.

Maalauksissaan hän saattaa kasvon tai pään pois tasapainosta ilmaistakseen sen volyymia. Kubismin vaikuttajana hän antaa profiilin vaikuttaa suoraan edessä. Hän määrittää kaarevat linjat niiden kohdatessa ja pitkittää vastakkaisuuksien kohtaamisia, alueita, joissa ne yhtyvät ja erottuvat. Muodonmuutos on hyvin kiinteä ja volyymit ovat hyvin järjestettyjä muotokuvissa. Muodot on tehty muokkaamalla niistä pehmeämpiä ja pyöristetympiä. Niissä on hieman dekadenttisuutta ja hienostuneisuutta. Tämän italialaisen maalarin pitkien hahmojen ilmeet saattavat olla usein surumielisiä, mutta vähintäänkin herkkiä.