Kuka oli Salvador Dali?

Perhetausta ja nuoruus

Espanjalainen Salvador Felipe Jacinto Dalí y Domenech syntyi toukokuun 11. päivä Figuerissa vuonna 1904. Hänen vanhempansa olivat isä Salvador Dalí y Cus ja äiti Felipa Domenech. Jo varhain perhe huomasi Dalín lahjakkuuden piirustustaidossa. Dalí opiskeli taidetta Madridissa ja Barcelonassa ja osoitti ainutlaatuista teknistä osaamista taiteilijana. Hän myös kapinoi kouluissa annettavaa opetusta vastaan, sillä hän ei pitänyt klassisesta maalaustavasta. Dalí tunnetaan muutenkin erikoisena persoonallisuutena. Hän rikkoi sovinnaisuuden rajoja, minkä vuoksi häntä pidettiin kummallisena nerona.

Liittyminen surrealisteihin

Merkittävä edistysaskel taiteilijan uran kannalta tapahtui vuonna 1920, kun Dalí tutustui Sigmund Freudin kirjoituksiin erotiikan merkityksestä alitajunnan kuvakielelle. Dalí liittyi Pariisin surrealisteihin, ryhmään taiteilijoita ja kirjailijoita, jotka kuvasivat teoksissaan ihmisen alitajuntaa, joka heijasti suurempaa todellisuutta. Tuodakseen esiin alitajuntansa kuvia Dalí kehitti oman maalaustekniikkansa, jota hän kutsui paranoidiseksi kritiikiksi. Yksi osa tekniikkaa oli se, että Dalí nukkui maalaustarvikkeet vuoteensa vierellä ja maalasi herätessään uniaan.

Uran vaiheet

Vuodesta 1929 vuoteen 1937 Salvador Dalí maalasi töitä, jotka tekivät hänestä maailman parhaiten tunnetun surrealistisen taiteilijan. Yksi näistä maalauksista on hänen ehkäpä kuuluisin työnsä Ajan pysyvyys vuodelta 1931. Maalauksessa sulavat kellot lepäävät aavemaisen tyynessä maisemassa. Surrealististen maalausten lisäksi Dalí teki kaksi surrealistista elokuvaa espanjalaisen ohjaajan Luis Buñuelin kanssa, johon tutustui jo opiskeluaikoinaan. Toinen on Un Chien andalou (Andalusialainen koira), joka valmistui 1928 ja toinen L´ Age d´or (Kultainen ikä) vuodelta 1930.

Vaikka Dalí tunnetaan nimenomaan surrealistina, hän ei maalannut kaikkia töitään surrealistisella tyylillä. 1930-luvun lopussa taiteilija muutti maalaustyyliään akateemisemmaksi. Hän sai vaikutteita renessanssin ajan taiteilija Raphaelin töistä. Dalí teki muutakin kuin maalasi. Hän suunnitteli uransa aikana muun muassa lavasteita teattereihin ja sisusti muodikkaita liikkeitä ja järjesti performanssiesityksiä.

Vuosina 1940-1955 taiteilija asui Yhdysvalloissa. Siellä hän muun muassa piirsi sarjakuvaluonnoksia Walt Disneylle. Yhdysvalloissa ollessaan Dalí myös maalasi uskonnollisia töitä. Viimeisen maalauksensa Dalí maalasi vuonna 1983.

Dalí eli pitkän elämän ja kuoli sydänvikaan 1989 Espanjan Figuerissa. Omaisuutensa ja teoksensa taiteilija testamenttasi Espanjan valtiolle.