Kuka oli Vincent van Gogh?

Perhetausta

Hollantilainen Vincent van Gogh kuuluu 1800-luvun taiteilijoihin, jotka edustivat impressionismin tyylisuuntaa. Van Gogh syntyi 30. maaliskuuta vuonna 1853 Groot-Zundertin kylässä porvarisperheen pojaksi. Hänen isänsä oli protestanttinen pappi Theodor van Gogh ja äiti Anna Cornelia Carbentus. Perheessä oli kuusi lasta. Parhaiten heistä tunnetaan Vincentin lisäksi tämän veli Theodor, joka tuki Vincentin taiteilijan uraa taloudellisesti. Veljesten välisestä kirjeenvaihdosta on tehty kirjakin.

Vincentin perhe eli vaatimatonta elämää. Koulussa Vincent oli keskinkertainen puurtaja. Kuudentoista ikäisenä Vincentin vanhemmat lähettivät hänet töihin Haagissa sijaitsevaan Gouplinin taidegalleriaan. Vincent piti työstä. Hän oli jo kaksitoistavuotiaasta saakka tehnyt piirroksia Hollannin maaseudusta ja galleriavuosinaan hän kiinnostui suurten taiteilijoiden teoksista. Vincent van Gogh oli kiinnostunut myös uskonnollisesta mystiikasta. Hän pyrkikin sisään teologiseen tiedekuntaan Leidenin yliopistoon vuonna 1877. Tiedekunnan ovet eivät kuitenkaan avautuneet hänelle. Vuotta myöhemmin van Gogh pääsi opiskelemaan evankeliseen kouluun Brysselissä ja hän työskenteli saarnaajana ennen kuin rupesi maalaamaan päätoimisesti.

Vuodet Ranskassa ja ura

1886 Vincent matkusti ensimmäisen kerran Pariisiin, suurten taiteilijoiden kaupunkiin. Pariisi oli impressionistien pääkaupunki. Siellä Vincent tutustui muun muassa Paul Gaguiniin (1848-1903) ja Toulouse-Lautreciin (1864-1901). Pariisissa Vincent teki kuvallisia kokeiluja ja asetti maalauksiaan esille. Pariisista taiteilija päätti muuttaa vuonna 1888 Arlesiin, jossa hän eli yksinäistä elämää ja sai innoitusta maalaamiseen Etelä-Ranskan valosta, jota hän tutki. Arlesissa Vincent maalasi myös eräät suurimmista teoksistaan.

Vincent van Gogh oli yksi aikansa radikaalein taiteilija. Vincentin maalausilmaisussa uutta oli se, että hän käytti värejä tunteiden ilmaisemiseen. Väriskaala oli laaja, ja erityisesti taiteilijaa kiinnostivat vastavärit ja niiden kankaalla synnyttämät vaikutelmat. Siveltimen jälki van Goghin töissä on voimakas. Hänen töissään on myös vaikutteita japanilaisesta taiteesta.

Taiteilijan elämä oli vaikeaa. Vincent van Gogh kuoli itsemurhaan vuonna 1890. Hän kärsi pitkään ahdistuskohtauksista ja joutui mielisairaalaan. Tunnettuja Vincentin maalauksia ovat muun muassa vuosina 1887-1889 syntyneet omakuvat, jotka ovat muunnoksia samasta teemasta. Myös Auringonkukat kuuluvat taiteilijan tunnetuimpiin töihin.