Tähtikultin ihailijasta tuli itsestäänkin tähti

Andy Warholista on kirjoitettu valtavan paljon. Ei voida puhua ”unohdetusta taiteilijasta”. Warhol on taiteilijamyytti. Poptaiteen ”tuote”, jollaiseksi hän itse itsensä ”markkinoi”.

Warhol ihaili Hollywoodin tähtikulttia ja keräili muun muassa Shirley Templen kuvia. Vaurastuttuaan hän oli muutenkin keräilijä ja kerääjä, jonka omaisuus hänen kuolemansa jälkeen myytiin huutokaupalla, joka tuotti kohtalaisen paljon miljoonia.

Warholin taiteelle on ominaista hakea aiheet populaarikulttuurin piiristä ja toistaa niitä monistamalla. Silkkipainotekniikka oli vaikuttava varsinkin Warholin tunnetuimman taiteen tekniikoissa. Aiheita saattoivat olla Cambell-tölkki , Marilyn Monroe , Mona-Lisa , kengät, dollarit tai Kiinan johtaja Mao.

Warholin edustama poptaide liittyy ready-made -taiteen ja amerikkalaisen ekspressionismin raivaamaan taidekäsitysten muuttumiseen. Warholin toimintaan liittyi hänen Factory -tilansa, jossa saattoi vierailla milloin minkäkinlaista värikästä väkeä: taiteilijoista homoseksuaaleihin. Feministiksi lukeutuva Valerie Solanas ampui Warholia, joka kuitenkin selvisi tapahtumasta. Warhol kuvasi omalaatuisia elokuvia ja käytti eri tilaisuuksissa joskus vierailijoina omia kaksoisolentojaan. Hän teki eräänlaisia taiteellisia provokaatitoita julkaisemalla muun muassa kuvituksia paikoista, joita ei todellisuudessa ole olemassakaan.

Warhol oli itsekin kuin ”tähti”. Hänelle tunnusomaista oli erilaisten peruukkien käyttö ja oman myyttisyyden korostaminen. Hän väitti syntymätodistustaankin väärennetyksi.