Kuka oli Toulouse-Lautrec?

Henri de Toulouse-Lautrec (1864–1901) oli ranskalaisen jälki-impressionistisen taiteen mestari. Toulouse-Lautrec jäi lapsuuden sairauksiensa vuoksi kovin lyhyeksi. Hän omistautui taiteelleen ja ajautui Pariisin Montmarteen, joka tunnetaan villistä yöelämästä ja kabareista. Toulouse-Lautrec vietti boheemia elämää tallentaen taiteeseensa 1800-luvun lopun elämänilon. Boheemi taiteilijaelämä tarkoitti kuitenkin useita absintinhuuruisia iltoja, mikä johti lopulta Toulouse-Lautrecin kunnon romahtamiseen ja kuolemaan 37- vuotiaana.

Toulouse-Lautrec ammensi taiteeseensa vaikutteita Pariisin Montmarten kiihkeästä yöelämästä, johon hän tutustui 1880-luvun viimeisinä vuosina. Teosten kuva-aiheet on poimittu hänen omasta elämästään ja ympäristöstä. Toulouse-Lautrec onnistui kuvaamaan töissään sekä Moulin Rougen vauhdikasta kabaree-elämää että vangitsemaan työläisten ja prostituoitujen väsyneet ilmeet kulissien takana. Taiteilija tunnetaankin tarkoista sosiaalisen todellisuuden ja arjen kuvauksistaan.

Toulouse-Lautrec kuvaa impressionistiseen tyyliin värikkäästi Pariisin yöelämän satunnaisia hetkiä. Hän käytti ilmaisussaan voimakkaita värejä ja erikoisia kuvakulmia, jotka tuovat töihin erinomaisen liikkeen- ja elämäntunnun. Toulouse-Lautrec sai vaikutteita aikalaisimpressionisteilta kuten Edgar Degas ja Paul Cézanne. Ajalleen tyypillisesti hänen taiteessaan näkyy merkkejä myös japanilaisen taiteen ilmaisusta. Toulouse-Lautrecin tyylin graafisuus korostuu hänen litografioissaan ja julisteissaan.

Toulouse-Lautrecin tuotannosta nostettiin pitkään esiin vain julisteet. Toulouse-Lautrecin julistetaide, jota hän teki mainoksina paikallisille kabareille, on edelleen mainosgrafiikan klassinen malliesimerkki. Nykyään Toulouse-Lautrec tunnustetaan merkittävänä kuvataiteilijana niin maalaustaiteen, grafiikan kuin julistetaiteenkin saralla.