Kuka oli Frida Kahlo?

Lapsuus ja nuoruus

Meksikolainen Frida Kahlo syntyi 6. heinäkuuta vuonna 1907. Itse hän väitti syntyneensä kolme vuotta myöhemmin Meksikon vallankumouksen aikaan 1910. Kahlon elämä oli täynnä fyysistä kärsimystä. Kuusivuotiaana hän sairastui polioon, jonka seurauksena hänen oikea jalkansa jäi ohuemmaksi kuin toinen. Kuusitoistavuotiaana Fridan elämä muuttui vielä traagisemmin; hän oli mukana liikenneonnettomuudessa, jossa raitiovaunu työntyi sisään puurakenteiseen bussiin ja raitiovaunun teräskaide lävisti Fridan lantion seudun. Frida ei koskaan toipunut onnettomuudesta. Hän joutui pitämään murtuneen selkärangan tukena erilaisia tukikorsetteja ja hänen oikeaan jalkaansa laitettiin erityistuet.

Ura

Maalaamaan Frida ryhtyi pian onnettomuutensa jälkeen. Hän ei jaksanut vain maata sängyssä, joten hän alkoi maalata aikansa kuluksi. Taiteilijauransa aikana hän ehti maalata kaiken kaikkiaan 143 työtä. Niistä 55 on omakuvia. Fridaa pidettiin surrealistina, vaikka hän itse pitikin luonnehdintaa vääränä. Joka tapauksessa hänellä oli useita yhteisnäyttelyitä surrealistien kanssa. Meksikossa hän piti vain yhden näyttelyn. Frida kuvaa maalauksissaan kipua ja naisten ankaraa elämää. Omakuvissa on henkilökohtaista symboliikkaa ja havainnollista kehon kuvausta. Kärsimykset ja tunteet, joita Frida koki, näkyvät maalauksista. Erityisen pahoillaan Frida oli siitä, ettei hän voinut saada lapsia.

Avioliitto

Taiteen lisäksi Frida kiinnostui politiikasta ja hänestä tuli aktiivinen kommunismin kannattaja. Vuonna 1929 hän tutustui 41-vuotiaaseen Diego Rivieraan, joka oli kuuluisa meksikolainen taiteilija. Pari avioitui saman vuoden elokuussa ja avioliitto oli myrskyisä. Kummallakin oli avioliiton ulkopuolisia suhteita. He myös erosivat kerran, mutta menivät silti uudestaan naimisiin. Vaikka fyysinen kärsimys varjosti Fridan elämää, hän oli ulospäin suuntautunut valovoimainen persoonallisuus. Hän kuitenkin masentui vakavasti vuonna 1953, jolloin hänen oikea jalkansa jouduttiin amputoimaan polven alapuolelta. Amputointi oli kova isku Fridalle. Hän yritti useita kertoja itsemurhaa ja kuoli 13. heinäkuuta vuotta myöhemmin.