Kuka oli Edgar Degas?

Edgar Degas (1834-1917) syntyi ja kuoli Pariisissa. Häntä voidaan kiistatta pitää yhtenä maailman merkittävimpänä taiteilijana, jonka teoksissa näkyi sekä realismin että impressionismin vaikutteita. Pääasiassa Degas tunnetaan maalarina, mutta oli lahjakas myös kuvanveistäjänä. Hän maalasi mestariteoksensa jo 24-vuotiaana, minkä jälkeen tehtyjä töitä ei kuitenkaan voida pitää yhtään vähemmän merkityksellisinä. Hän vain luopui nimittämästä niitä mestariteoksiksi, vaikka yleisön ja taidekriitikkojen mielestä ainesta mestarillisuuteen niissä olisi ollutkin.

Aloitettuaan taideopinnot Degas matkusti Italiaan, jossa asui viisi vuotta. Tuona aikana, 1854-1859, hän tutustui italialaiseen maalaustaiteeseen ja erityisesti renessanssin ajan taiteeseen. Palattuaan Pariisiin hän oli innokas muotokuvamaalari, malleina hän käytti mieluusti perhettään ja ystäviään.

Degas´n taide heijastelee liikkeen psykologiaa ja linjojen jatkuvuutta sekä harmoniaa. Vaikka hän osallistui useisiin impressionistien taidenäyttelyihin, hän ei kuitenkaan orjallisesti noudattanut impressionismin ajatussuuntaa töissään, vaan toi taiteeseen vahvan oman leimansa juuri psykologisella aiheen lähestymistavallaan. Degas tutustui Èduard Manet ´een, joka myös vaikutti Degas´n töihin. Hän kiinnostui 1860-luvun lopulla muotokuvamaalauksen sijaan ajankohtaisemmista aiheista ja alkoi maalata jonkin verran teatraalisempia maisemia kuten myös sosiaalisiin ja intellektuelleihin aiheisiin liittyviä teoksia. Tässä vaiheessa uraa Degas’n työt koskettivat usein psykologisia kysymyksiä, jotka kuitenkin vähitellen siirtyivät syrjään jättäen jäljelle vain sijoittelun ja rajauksen mestarillisuuden. Degas itse viihtyi julkisuudessa ja kuvasi baletin, hevoskilparatojen, teatterin, bordellien ja kahviloiden elämää. Syvälliset naiskuvat astuivat taiteilijan töihin kuitenkin pian, ja aiheina oli naiset kylvyssä, harjaamassa hiuksia ja huolehtimassa läheisistään. 1970-luvulla Degas innostui maalaamaan myös töitä, joissa aiheena oli naispuolisia balettitanssijoita.

Chiaroscuro oli Degas’n mieleen, sillä sen avulla hän onnistui luomaan töihinsä poikkeuksellisia visuaalisia jännitteitä. Tätä korostaakseen hän käytti koko uransa ajan värillisiä papereita, mikä aiheutti sellaisen taiteellisen tuloksen, että perinteinen impressionistinen taide jäi melko etäälle. Degas vähitellen torjuikin impressionisti-nimikkeen itseensä liitettynä ja halusi tulla tunnetuksi ennemminkin realistina.