Miksi hyvä ryhti kannattaa säilyttää?

Seiso hetki peilin edessä. Miltä näytät? Nuutuneelta, väsyneeltä, voimattomalta? Vedä hartiat taakse, keuhkot täyteen ilmaa, vatsa sisään ja hymyile. Miltä nyt näyttää? Hyvä ryhti saa meidät tuntemaan olomme energisiksi, vaikka takana olisi pitkä rasitus. Tunteet ovat enemmän peräisin asennoista ja ilmeistä kuin sisäisistä olotiloista. Asiaa on tutkittu jopa niin, että ihmiset jotka lukevat sarjakuvaa, kokevat sen hauskemmaksi purressaan kynää, kuin vertailuryhmä, joka piti kynää vain huulten välissä. Jos haluat olla energinen, oikaise ryhti. Jos haluat olla iloinen, hymyile. Ryhti vaikuttaa aineenvaihduntaan, hapenottokykyyn ja vireystasoon.

Nouse hetkeksi ylös, kurkottele kohti kattoa ja venytä kätesi sivuille niin pitkälle kuin sormenpääsi yltävät. Istu sitten uudelleen koneen ääreen, pidä selkäsi suorassa ja hartiat alhaalla. Huomaat ehkä kuinka nyt on helpompi keskittyä lukemaansa.

Sekä Pilates- että Putkisto-ohjelmat perustuvat siihen, että lihakset ja tukiranka pyritään saamaan luonnolliseen asentoonsa ja molemmat puolet kehoa yhtä vahvoiksi. Asia on pelottavan yksinkertainen, useimmat kivut ja säryt ovat seurausta pitkään jatkuneista virheasennoista.

Pelon voi voittaa nostamalla pään pystyyn ja pitämällä katseen eteenpäin suunnattuna. Näin keho on asennossa jossa rohkea ihminen on. Mielesi tulkitsee että olet rohkea, aivosi tuottavat adrenaliinia, joka parantaa suorituskykyäsi, niin henkisesti kuin ruumiillisestikin. Ehkä pelottava tilanne ei enää näytäkään kamalalta. Ohittaessasi pelon annat aivoillesi enemmän tilaa käsitellä edessä olevaa ongelmaa.