Miten vammainen voi elää tervettä elämää?

Myös eri tavalla vammaisilla on oltava oikeus ja mahdollisuus viettää hyvää, turvallista ja tervettä elämää. Vammaisuus luo monia kynnyksiä elämäntielle: on kohdattava sitkeään juurtuneita ennakkoluuloja ja negatiivista asennoitumista. Kaikilla ihmisillä ei ole taitoa eikä voimavarojakaan nähdä erilaisuutta elämänrikkautena.Vammaisuutensa vuoksi monet tuntevat itsensä huonommiksi tai jopa vähempiarvoisiksi, kuin ns. normaalit, terveet kanssakulkijat. Täytyisi rohkeasti uskaltaa astua eteenpäin elämäntiellä ja ottaa vastaan uusia ja erilaisiakin kokemuksia. Tämä koskee kaikkia ihmisiä. Jos jokainen miettisi omia asenteitaan ja valmiuksiaan hyväksyä erilaisetkin ihmiset omana itsenään, olisimme jokainen monia kokemuksia ja hyviä hetkiä rikkaampia.

Yhteiskunta ja hyvin monet järjestöt pyrkivät huolehtimaan vammaisten oikeuksista ja elämänlaadun parantamisesta. Pelkät lait ja määräykset eivät kuitenkaan riitä luomaan vammaiselle mahdollisuutta täysipainoiseen terveeseen elämään. Hyvän pohjan ne tosin antavat ja raamit mihin elämää rakentaa.

Terveeseen elämään kuuluu kenelle mitäkin. Tavallisten asioiden turvaaminen; ruoka, juoma, koti, terveydenhoito yms. kuuluvat siihen kenttään, joita yhteiskunta hoitaa. Mutta terve elämä vaatii myös rakkautta, lämpöä ja läheisyyttä. Turvallisuudentunnetta, tietoisuutta, että joku välittää. Etenkin vammainen ihminen kokee usein olevansa vain toisten tiellä. On tärkeää muistaa osoittaa välittävänsä läheisistään.

Avoin asenne, tie terveeseen kanssakäymiseen

Oletko koskaan huomannut kääntyväsi ennen aikojasi kadunkulmasta, kun vastaan on tulossa selvästi apua tarvitseva ihminen, olipa hän sitten vammainen tai ei. Jos olet kävellyt rohkeasti tämän ihmisen luo ja tarjonnut auttavaa kättä, olet ihminen, jolla on asenne kohdallaan. Jos sen sijaan käännyit mennäksesi pois, mieti itsesi tuon vastaantulijan asemaan. Miltä tuntuisi kun kukaan ei halua huomata ja auttaa?

Ystävällinen sana tai vilpitön hymy eivät maksa mitään, mutta voivat hyvin kirkastaa monen päivää. Uskalla kohdata erilaisuutta, vaikka ihminen yleensä onkin epäluuloinen sellaista kohtaan, mistä ei tiedä ja mitä ei tunne ennestään. Jokaiselle tulisi antaa mahdollisuus edetä elämässään elämisen arvoisella tavalla, olipa ihminen jollain tapaa erilainen, terve tai jostain vammasta kärsivä. Eihän kukaan toivo synnyinlahjaksi vikoja, vammoja tai sairauksia. Ominaisuuksiaan ei pääse valitsemaan.