Mitä kotikonstein voi tehdä?

Fysikaalisten hoitojen tarkoituksena on auttaa hevosta palautumaan rasituksesta tai jouduttaa vamman paranemista tukemalla luonnollisia paranemisprosesseja.

Kylmähoidot

Kylmähoitoja käytetään akuuttien vammojen ensiapuna ja alkuhoitona. Akuuttivammoja ovat esimerkiksi juuri sattuneet palovammat sekä venähdykset ja revähdykset jänteissä, nivelsiteissä ja lihaksissa. Lisäksi kylmähoitoja voidaan käyttää rasituksen jälkeisen turvottelun hoitoon. Kylmä supistaa verisuonia ja vaikuttaa poistaen kipua ja turvotusta sekä lievittäen tulehdusta. Yleensä hevosta kylmätään 10-15 minuuttia ja maksimissaan 30-40 minuuttia.

Kylmähoitoja annetaan pinnallisesti kiinnittämällä kylmäpussit (jääpalat, lumi, kemialliset aineet) pintelillä hevosen jalkaan tai jäähdyttämällä kylmällä vedellä, Vesi on paras vaihtoehto siksi, että se pysyy kokoajan kylmänä, virtaava vesi antaa samalla mikrohierontaa ja veden haihtuminen tehostaa jäähdytystä entisestään. Vain silloin, kun iho on rikki tai siinä on kastumisesta ärtyvä ihotulehdus, ei veden käyttö ole suositeltavaa. Kylmällä vedellä, lumella ja jääpaloilla ei ihon kylmävaurion riskiä ole, mutta joidenkin kemiallisten kylmäpussien kanssa kannattaa ihon ja pussin väliin laittaa pyyhe tms eristeeksi.

Lämpöhoidot

Lämpöä käytetään kroonisten pehmytkudosvaurioiden hoitoon. Lämmin vilkastuttaa paikallisesti aineenvaihduntaa, koska sen vaikutuksesta verisuonet laajenevat ja vamma-alueen hapensaanti paranee. Lämpöhoitoja ei saa käyttää akuutisti tulehtuneilla alueilla, koska tällöin tulehdus voi levitä verenkierron mukana muuallekin kehoon.

Pinnallisia lämpöhoitoja voidaan antaa käyttämällä lämmintä vettä tai lämpöpakkauksia. Myös lämpökääreitä käytetään (lampaankarva, villapintelit). Syvälämpöhoitona käytetään ultra-ääntä.

Pinnallisesti käytettävät aineet

Hevosia voidaan hoitaa myös erilaisilla linimenteillä, savilla ja bliistereillä. Iholle levitettäviä aineita ei saa käyttää akuuteissa tulehdusvaiheissa, ei rikkoutuneelle iholle eikä limakalvojen lähelle. Näiden aineiden tehoa voidaan lisätä käyttämällä samanaikaisesti lämpökääreitä. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana ettei aiheuta ihovauriota, sillä jotkut hevoset ovat hyvinkin herkkäihoisia tai jopa allergisia.

Linimentit voivat olla vaikutukseltaan joko viilentäviä, lämmittäviä tai kaksivaikutteisia. Ne sisältävät yleisimmin alkoholia, kamferia ja erilaisia kasviuutteita. Alkoholit viilentävät haihtuessaan ja kasviuutteet, kamferi jne. ärsyttävät lievästi ihoa aikaansaaden siten lämpövaikutuksen. Linimenttien käytössä on huomioitava että, jotkut niistä sisältävät dopingvaroajallisia lääkeaineita.

Savet voivat olla linimenttien tapaan viilentäviä, lämmittäviä ja sekä että. Niissä on myös samat vaikuttavat aineet kuin linimenteissä ja myös lääkesavia on olemassa. Savia käytettäessä on hyvä saven levityksen jälkeen kietoa päällimmäiseksi sanomalehteä, jotta hevonen ei hankaa esimerkiksi silmiään saveen.

Lämpösaven päälle voidaan kääriä lisäksi lämmittävät pintelit, kylmäsavien osalta kosteuden haihtuminen on sallittava ja näin ollen käärimistä kannattaa välttää. Savien poisto käy parhaiten harjaamalla ne kuivista jaloista.

Bliisterit ovat voimakkaasti ihoa ärsyttäviä aineita, jolla pyritään samaan aikaiseksi ihotulehdus. Vanhan uskomuksen mukaan paikallisesti aiheutetun tulehduksen vuoksi sinne tulevat valkosolut auttaisivat parantamaan myös kroonisen tulehduksen. ”Pliistrauksen” tehosta kiistellään nykyisin.

Sen suosituimpia käyttökohteita ovat krooniset nivelten kipeytymät, jänne- ja jännetuppivaivat sekä nivelsiderevähtymät.