Miten pienilläkin teoilla voi auttaa?

Ympäristöä ja toisia ihmisiä arvioidaan useimmiten omalta kokemus- ja tietopohjalta. Jos ei ole tietoa tai kokemusta jostain elämän alueesta tai tilanteesta, ei voi myöskään ymmärtää niitä ihmisiä, joille kyseinen tilanne on jokapäiväistä. Tuntemattomia kadulla vastaan tulevia kanssaihmisiä arvioidaan siitä viitekehyksestä, joka on itselle tuttu.

Kiputilat eivät aina ole havaittavissa ihmisen käytöksestä. Kipua pyritään useimmiten peittämään. Jos nuori ihminen istuu ruuhka-aikana julkisessa kulkuneuvossa vanhuksille ja invalideille tarkoitetulla paikalla, se voi herättää ärtymystä niissä, joille paikka itseoikeutetusti kuuluu. Kuitenkin nuori ihminen saattaa, varsinkin nykypäivänä, kärsiä vakavista selkäkivuista, jotka saavat hengityksen salpaantumaan.

Pieni apu voi olla se, että on sävyissään kohtelias, kun tiedustelee nuorelta syytä vanhusten paikalla istumiseen. Selkäkipu on tuskallinen niin nuorille kuin vanhoillekin. Kivun lisäksi ei ole varmasti miellyttävää kuulla syyllistävää sättimistä. Kaikki vaivat ja ongelmat eivät näy ulospäin. Oven avaaminen vanhukselle on kohtelias teko. Se voi olla myös päivän pelastaja sekä auttajalle että autetulle. Voihan olla, että vanhus ei pääsisi lainkaan kauppaan, jollei joku avaa ovea.

Pienen avun antaminen voi tuottaa iloa, jota auttaja ei ehkä koskaan havaitse, koska kiitosta ei kuulu. Joskus auttaja saa jopa töykeitäkin vastauksia avuntarjoukseensa ja joskus apua tarjotaan väärään aikaan tai väärälle ihmiselle. Avun antaminen pienissä asioissa onkin elämäntapa, joka antaa tyydytystä sille joka auttaa, sai hän kiitosta avustaan tai ei.

Pieni apu voi olla suuri apu myös itse auttajalle. Hyödyllisyydentunne, joka toisen auttamisesta tai ohimennen heitetystä ystävällisestä sanasta syntyy, voi tuottaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun apua annetaan ilman kiitoksen odottamista, ei auttaja ole riippuvainen muiden asenteista. Jos apua antava odottaa kiitosta voi pettymys olla suuri, kun kompastuneen ylösauttamisen kiitos on vain kirosanatulva.

Pieni apu voi olla suuri apu, jonka merkityksellisyydestä auttaja ei ehkä koskaan pääse selville.