Miten elimistöä voi puhdistaa?

Ihmiselimistö on aikojen alusta asti joutunut tekemisiin erilaisten aineenvaihdunnan sivutuotteina syntyvien sekä ympäristöstä elimistöön pääsevien myrkyllisten aineiden kanssa. Kuitenkaan koskaan aikaisemmin ei myrkkykuormitus ole ollut yhtä suuri, kuin mitä se on tänä päivänä: saastepäästöt ovat kasvaneet, ravinto on viljelty torjunta-aineita käyttäen, elämäntyylimme on stressaava, ruokamme on yleensä teollisesti käsiteltyä ja elimistöä rasittavaa sekä paljon lisäaineita sisältävää, alkoholin ja muiden nautintoaineiden kulutus on lisääntynyt ja aloitetaan jo nuorena, lääkkeitä ja keinotekoisia kosmeettisia aineita käytetään yhä enemmän.

Elimistön toiminta on yksilöllistä

Erot elimistön omien puhdistusmekanismien (sisäelinten toiminta) vahvuudessa ovat suuria eri yksilöiden välillä: liioitellen voisi sanoa, että toinen sairastuu jo pienemmästäkin stressistä ja ravitsemusvirheistä, kun taas toinen voi syödä ateriakseen hampurilaisia ja sipsejä vaikka joka päivä ja säilyä silti vuosia elinvoimaisena ja kauniina.

Tuskin kenelläkään kuitenkaan on sellaisia ”supergeenejä” joilla selviäisi ikuisesti nykyisellä länsimaisella elämäntyylillä ilman erilaisia oireita sekä kiinnittämättä minkäänlaista huomiota ruokavalioon ja suojautumiseen ympäristön myrkyiltä. Elimistölle haitallisista aineista ja elimistön puhdistamisen merkityksestä onkin alettu puhua yhä enemmän ja elimistön ”likaantumisen” ja erilaisten sairauksien ja vaivojen yhteys on ymmärretty. Elimistön ylikuormittuminen myrkyistä ja kuonasta voi ilmetä esimerkiksi iho-oireina, toistuvina päänsärkyinä, kipuina ja väsymyksenä.

Keinoja elimistön puhdistusmekanismien tukemiseen, myrkkyjen poistamiseen löytyy useita. Terveelliset elintavat ovat paras keino välttää sisäelinten ylikuormitusta, mutta säännöllisellä puhdistautumisella aikaansaadaan myös väistämättä terveellisenkin ruoan mukana elimistöön joutuvien myrkkyjen eliminointi. Eräs tunnetuimmista puhdistautumismenetelmistä on mehupaasto, joka ei kuitenkaan ole kaikille ihmisille sopivin tai paras vaihtoehto. Paastolla on mahdollisia haittavaikutuksia ja joidenkin yksilöiden kannattaisi harkita jotain muuta menetelmää, kuten esimerkiksi kevennettyä ruokavaliota, puhdistavia yrttikuureja sekä -valmisteita.