Milloin ja miten voi verta luovuttaa?

Verta luovuttamalla voit auttaa lähimmäistä. Yhdestä veripussista voi riittää monellekin potilaalle.

Kuka voi luovuttaa verta?

Luovuttajan tulee olla iältään 18-65 vuotias. Ensimmäisen kerran luovutettaessa yläikäraja on 59 vuotta. Luovuttajan tulee olla terve. Useimmat lääkekuurit eivät salli verenluovutukseen menoa. Asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Painoa luovuttamaan menevällä on oltava vähintään 50 kiloa. Veren luovutuksesta ei saa olla haittaa luovuttajalle. Jotkut sairaudet estävät verenluovutuksen. Veren hemoglobiiniarvon tulee olla naisilla 125-175 ja miehillä 135-195.

Milloin ei voi vertaan luovuttaa?

On olemassa tilanteita, jotka estävät menon verenluovutukseen. Veren tulee olla potilaalle turvallista ja se tutkitaan huolellisesti ennen siirtoa. Mikäli olet laittanut lävistyksen tai tatuoinnin, on pidettävä vähintään puoli vuotta taukoa verenluovutukseen menosta. Jos olet ollut sukupuoliyhteydessä uuden/tuntemattoman partnerin kanssa, on tauon oltava vähintään kolme kuukautta. Malaria-alueella matkailun jälkeen on pidettävä kuusi kuukautta väliä verenluovutuksen ja paluupäivän / malarianestolääkityksen loppumisen välillä.

Miten verta luovutetaan?

Verenluovuttajan terveydentila arvioidaan paikan päällä aina ennen luovutuksen aloittamista ja terveydentilasta täytetään kyselylomake. Lomakkeeseen voi tutustua SPR:n nettisivuilla. Lomaketta ei täytetä etukäteen.

Verta voi luovuttaa veripalvelutoimistoissa ja ympäri maata järjestettävissä luovutustilaisuuksissa. Aikaa on syytä varata ainakin reilu puoli tuntia, vaikka itse veripussin täyttyminen vie vain 5-10 minuuttia. Jotkut tuntevat luovutuksen jälkeen huimausta, niinpä kannattaakin hetki levätä paikoillaan luovutuksen jälkeen. Raskaita aterioita olisi hyvä välttää ennen luovutusta ja juomaa olisi suotavaa nauttia tavallista runsaammin.

Lisätietoa löydät Punaisen Ristin www-sivuilta.