Mistä roskapostia tulee ja miten sen saa loppumaan?

Spam?

Roskapostiksi kutsutaan sellaista sähköpostia, joka on käyttäjälle tarpeeton ja sisältää yleensä mainoksen. Roskapostien lähettäjät keräilevät Internetistä sähköpostiosoitteita osoitekirjaansa ja nämä henkilöt päätyvät sitten spammaajien uhreiksi. Käsipelillä spammaajat eivät kuitenkaan osoitteita keräile, vaan he käyttävät erilaisia robotteja, jotka surffailevat nettisivuilla ja keräilevät sähköpostiosoitteita talteen. Kun kerran joutuu roskapostilistalle, on sieltä (todella) vaikea päästä pois.

Mitä tehdä kun saa roskapostia?

Ensimmäinen todella tärkeä ehto on, että roskapostiin ei koskaan tule vastata mitään! Tämä sen takia, että roskapostittaja nähdessään vastauksesi saa varmistuksen että osoitteesi on todella olemassa ja ihminen lukee sähköpostia. Tällä tavalla roskaposti ei ainakaan vähene. Parasta siis poistaa posti kylmäverisesti.

Miten välttyä joutumasta postituslistoille?

Omaa sähköpostiosoitetta ei tulisi julkaista nettisivuilla oikeassa muodossaan, vaan osoite kannattaa kirjoittaa vaikka seuraavasti: matti.meikalainen[at]jotakin.com eli korvata @-merkki [at]-merkillä. Toinen vaihtoehto on lisätä osoitteeseen jokin pätkä, jonka ihminen tajuaa poistaa ennen postin lähettämistä, esim. matti.meikalainenPOISTA@jotakin.com

Kolmas vaihtoehto on tallentaa sähköpostiosoite kuvaksi. Robotit eivät (ainakaan vielä) osaa lukea kuvasta sähköpostiosoitetta. Kun spam-robotti keräilee em. ”vääriä” osoitteita ja lähettää niihin postia, postit eivät päädy koskaan perille asti.