Mitä virukset ovat ja miten niistä pääsee eroon?

Mitä virukset ovat?

Virukset ovat periaatteessa vain ohjelmanpätkä joka on ohjelmoitu siten, että se toimii itsenäisesti ja pyrkii levittämään itseään esim. sähköpostin välityksellä. Kun jossain tiedostossa sanotaan olevan virustartunta, tarkoittaa se sitä, että ko. tiedostoon on ujuttautunut koodinpätkä joka tekee ”lähes” mitä haluaa (käyttäjän huomaamatta) kun tiedosto käynnistetään. Yleensä se levittää itseään muihin tiedostoihin.

Viruksen lopullinen olemus riippuu sen tekijästä. Jotkut virukset eivät tee muuta kuin leviävät, toiset taas ovat todella paljon pahempia. On olemassa myös ns. aikapommiviruksia, jotka leviävät tuhansiin (satoihin tuhansiin, miljooniin) koneisiin ja sitten kun viruksenkirjoittajan määrittelemä H-hetki koittaa (esim. joku tunnettu päivämäärä) tuhoaa virus esimerkiksi kaikki käyttäjän tiedostot. Kun em. koneet ovat yritysten tärkeitä tietoja sisältäviä koneita, niin kaaos on valtava.

Miten niistä pääsee eroon?

Jokaisella koneella tulisi olla virustentorjuntaohjelmisto asennettuna ja siihen päivitykset ajan tasalla. Useissa virustentorjuntaohjelmistoissa on ns. reaaliaikainen skannaustoiminto, joka tutkii jokaisen käyttäjän avaaman tiedoston virusten varalta ja jos virus löytyy, ilmoittaa se käyttäjälle asiasta kysyen jatkotoimenpiteitä. Silloin tällöin tulisi skannata koko kovalevy läpi. Ennen skannausta kannattaa tarkistaa, että ohjelmassa on varmasti uusimmat päivitykset.

Aina silloin tällöin tulee eteen tilanteita, ettei virustentorjuntaohjelmisto pysty syystä tai toisesta virusta tiedostosta poistamaan. Jos tiedosto ei ole elintärkeä, voi koneen käynnistää vaikka vikasietotilassa ja käydä poistamassa tiedoston manuaalisesti. Tämän jälkeen on syytä ajaa vielä tarkistus läpi koko kovalevylle.Pahimmassa mahdollisessa tapauksessa voi joutua tyhjentämään koneen läpikotaisin viruksen karkottamiseksi. Nämä tilanteet ovat onneksi suhteellisen harvinaisia.

Ilmainen virustentorjuntaohjelmisto?

Virustentorjuntaohjelmistoja on olemassa sekä kaupallisia että ilmaisia. Kaupalliset ohjelmistot ovat näyttävämpiä ja ehkä hieman luotettavampia, mutta peruskäyttäjälle riittää hyvin ilmaisohjelmisto. Esimerkkinä mainittakoon ”AntiVir” http://www.free-av.com/