Miten palomuurit toimivat ja mitä hyötyä niistä on?

Mitä hyötyä?

Nykyään kun ADSL-liittymät ovat yleistyneet ja koneet ovat lähes yötä päivää verkossa, tulee tietoturvaa miettiä paljon tarkemmin kuin esim. modeemi-aikoina. Palomuuri on yleisnimitys sellaiselle laitteelle tai ohjelmalle, jonka tehtävä on tutkia sisääntulevaa ja ulosmenevää nettiliikennettä ja torjua siitä kaikki ulkopuoliset tahot pois.

Käytännössä palomuuri suojaa konettasi mm. hakkereilta ja luvattomilta koneenkäytöiltä. Täytyy muistaa, ettei palomuuri suojaa viruksilta, vaan virustentorjuntaohjelmisto on oltava koneella erikseen!

Miten palomuuri toimii?

Palomuuri tutkii koko ajan verkkoliikennettä joka käyttäjän koneella tapahtuu; sekä sisääntulevaa että ulosmenevää liikennettä. Jos maailmalta päin on tulossa epäilyttävää dataa käyttäjän koneelle palomuuri ”blokkaa” sen pois, eikä näin ollen päästä mahdollista tunkeutujaa koneeseen käsiksi.Lisäksi palomuuri tutkii myös koneelta poispäin lähteviä datapaketteja. Aina kun jokin ohjelma haluaa ottaa yhteyttä Internetiin, palomuuri kysyy käyttäjältä lupaa päästää ohjelma nettiin. Tutut ohjelmat (nettiselain, sähköposti yms.) voi asettaa ns. luotettavien ohjelmien listalle, eikä palomuuri näistä jatkossa kysele. Jos jokin tuntematon ohjelma yrittää ottaa yhteyttä nettiin, kannattaa oletusarvoisesti evätä sen pääsy. Jos kysely toistuu, kannattaa selvittää tarkemmin, että mikä ohjelma nettiyhteyttä haluaa käyttää. Näin ollen vältytään ns. vakoiluohjelmilta, jotka lähettävät tietoa käyttäjästä tai tämän koneesta Internetiin. Ilman palomuuria tällaista toimintaa on hyvin vaikea havaita.

Mistä palomuureja saa?

Palomuureja on olemassa ns. softapalomuureja (ohjelmistoja) ja rautapalomuureja (fyysisiä laitteita). Joitain softapalomuureja saa imuroitua ilmaiseksi netistä. Eräs hyväksi todettu softapalomuuri on ”Sygate Personall Firewall”. www.sygate.com Rautapalomuurit ovat laitteita, jonka läpi nettikaapeli ketjutetaan. Rautapalomuureja voi tiedustella tietokonekaupoista.