Mitä ns. haittaohjelmat ovat ja miten ne saa pois?

Haittaohjelmiksi luetaan kaikki ohjelmat, jotka tunkeutuvat (Internetistä) käyttäjän koneelle lähes huomaamatta. Spyware- eli vakoiluohjelmat kuuluvat samaan kastiin em. kanssa. Vakoiluohjelmat vakoilevat erilaisia asioita tietokoneen toiminnasta ja käyttäjästä. Ne voivat lähettää tietoja ulkopuoliselle taholle käyttäjän nettisurffaustilastoista ja sivuhistorioista. Tällainen toiminta on vähintäänkin arveluttavaa, joten haittaohjelmien ei tulisi antaa majailla koneella.

Aina spywaren tai yleensäkin haittaohjelman olemassa oloa ei huomaa muuten kuin niiden poistoon tarkoitetun ohjelman avulla. Muutamia ”selviä” merkkejä haittaohjelmista ovat mm. koneen takkuileminen ja hidastelu, nettiselaimen aloitussivun muuttuminen joksikin oudoksi sivuksi ja kaikenlaisten mainosten hyppiminen silmille selaillessa sellaisia nettisivuja, joilla ei normaalisti mainoksia pompi.

Miten haittaohjelmat saa pois koneelta?

Haittaohjelmien poistoon on olemassa useitakin ilmaisia poisto-ohjelmia. Suosituimpia ovat Ad-aware ja Spybot S&D. Ohjelmien käyttö on helppoa; kun ohjelma on asennettu, kannattaa siihen hakea uusimmat päivitykset Internetistä (onnistuu ”napin painalluksella ohjelman valikoista). Tämän jälkeen ajetaan skannaus läpi. Ohjelma etsii haittaohjelmat ja skannauksen jälkeen ne saa poistettua helposti.

http://www.lavasoftusa.com/software/adaware/ (Ad-aware)

http://www.safer-networking.org/fi/index.html (Spybot S&D)

Haittaohjelmien poisto-ohjelmat olisi syytä ajaa läpi säännöllisesti (n. kerran viikossa)