Mitä ohjelmien päivitykset vaikuttavat käytännössä?

Todella monella perustietokonekäyttäjällä on kotikoneellaan Microsoft Windows –käyttöjärjestelmä. Lisäksi tietoturvasta tietoisella käyttäjällä on asennettuna sekä palomuurisovellus että virustentorjuntaohjelmisto.

Valitettava tosiasia on, että hakkerit ja virustentekijät yrittävät löytää tietoturva-aukkoja ohjelmistoista, joita he voisivat käyttää hyväksi suunnitellessa uusia viruksia. Esim. käyttöjärjestelmistä löytyy uusia tietoturva-aukkoja valitettavan usein.

Mitä päivitykset auttavat tietoturvaa ajatellen

Päivittämällä uusimmat tietoturvapäivitykset ohjelmistoihin ja käyttöjärjestelmään, käyttäjä nostaa tietoturvan tasoaan merkittävästi. Palomuurit ja virustentorjuntaohjelmistot ovat lähes hyödyttömiä, jos esimerkiksi käyttöjärjestelmän päivitykset eivät ole kunnossa, virustentorjuntaohjelmiston päivityksistä puhumattakaan.

Mistä päivityksiä saa?

Jos käytössä on Microsoftin käyttöjärjestelmä (Windows 2000, XP jne..) kannattaa vierailla säännöllisesti http://windowsupdate.microsoft.com –sivustolla, josta uusimmat päivitykset voi ladata. Jos käytössä on Windows XP ja service pack 2 asennettuna, kannattaa varmistaa Ohjauspaneelista (Control Panel), Tietoturvakeskuksesta (Security Center), että automaattiset päivitykset ovat käytössä.

Nykyaikaiset virustentorjuntaohjelmistot osaavat päivittää aika pitkälle itse itsensä. Kannattaa tarkistaa ohjelmiston asetuksista, että automaattiset päivitykset ovat käytössä. Jos virustietokuvaukset ovat vanhoja, voi ne päivittää manuaalisesti, ohjelmakohtaisin toimenpitein.