Heräätkö nyrpeänä uuteen työpäivään?

Turhista ennakkoluuloista ja muiden masentavista mielipiteistä olisi hyvä pyrkiä eroon. Oman mielen ollessa avoin uusille asioille, on helpompi omaksua uutta tietoa. Älä muodosta jyrkkää mielipidettä etukäteen asiasta, jota vasta alat oppia. Uuden työpaikan aadessaan useimmat ovat hyvinkin innoissaan, vaikka eivät heti välttämättä toiveammattiinsa pääsisikään.

Alkuinnostuksen laannuttua, työn tullessa tutuksi ja rutiinien asettuessa paikoilleen voi olla vaikeaa löytää takaisin sitä energiatasoa, jolla työsuhteensa aloitti. On hyvä selvittää itselleen haluaako jatkaa samassa työssä, sillä onhan vaikea menestyä urallaan, jos koko ajan tuntee olevansa väärällä alalla. Jos kuitenkin päättää olla vaihtamatta alaa, on tärkeää löytää positiivinen asenne nykyistä työtään kohtaan. Etsiessään hyviä puolia työstään, voi ottaa avuksi kynän ja paperia, ja tehdä listan työn hyvistä ja huonoista puolista. Jos näyttää siltä, että miinuksia on plussia enemmän, tulee pohdiskella miksi nuo asiat tuntuvat vaikeilta ja vastenmielisiltä. Negatiivisten puolten listaa on hyvä yrittää lyhentää asia kerrallaan.

Kannattaa myös miettiä itsestäänselvältä tuntuvaa kysymystä: Miksi teen työtä? Selvin vastaus lienee, että jostainhan sitä rahaa on saatava, ja niinhän se onkin. Pelkkä rahamhimo ei kuitenkaan ole tae upealle uralle ja menestykselle, vaikkakin raha monessa asiassa auttaakin. Pystytkö löytämään muita syitä? Tapaat työsi kautta uusia ihmisiä, kohtaat uusia haasteita, sosiaaliset kontaktisi laajenevat - on monia syitä tehdä työtä. Asenteella on yllättävän suuri merkitys työssä menestymiseen. Jokaisella on mahdollisuus kehittää ja kasvattaa asenteitaan koko elämänsä ajan. Kun ei aina takerru eteen tuleviin vaikeuksiin, vaan ottaa ne vastaan menestykseen johtavina pikku hidasteina, on helpompi saavuttaa asettamansa tavoitteet.

Omien tutuksi tulleiden ajatusmallien muuttaminen voi tuntua hankalalta. Voi tuntua ylitsepääsemättömän vaikealta jättää väliin nyrpeä aamuilme herätyskellon soidessa. Kannattaa kuitenkin kokeilla! Jos muuten ei tule mieleen yhtään hyvää syytä nousta lämpimän peiton alta ja lähteä töihin, laita laatimasi hyvien asioiden lista yöpöydällesi, ja virkistä muistiasi sillä. Menestykselliseen asennemuutokseen on tarjolla monenlaista apua. Kirjastoissa on esimerkiksi hyvä valikoima neuvoa antavia kirjoja, ja useilla paikkakunnilla järjestetään luentoja ja kursseja positiivisuuden löytöretkeä helpottamaan.