Joulukirkko

Millaiset on joulukirkon perinteet?

Entisaikaan joulukirkkoon meno tarkoitti heräämistä kukonlaulun aikaan. Hevonen rekineen täytyi laittaa valmiiksi jo hyvissä ajoin, koska jumalanpalvelus alkoi aamu kuudelta. Aikaisella kokoontumisella pitäjän kirkkoon jatkettiin valvomista, joka oli kestänyt koko jouluyön. Yhä edelleenkin monien perinteisiin kuuluu joulukirkko, mutta menopeli on vaihtunut autoon.

Nykyajan ihminen voi valita joulukirkkonsa kolmen vaihtoehdon joukosta. Hän voi mennä jouluaaton hartauteen, jouluyön messuun tai perinteikkäästi jouluaamun jumalanpalvelukseen. Aattohartauksia on järjestetty 1880-luvulta lähtien, ja vasta 1950-luvulla kirkkokäsikirjaan liitettiin aattotilaisuuden tekstit. Valitsipa sitten minkä tahansa ajankohdan, on joulukirkon ydinsanoma ja jouluvirret samoja. Moni menee kirkkoon kuullakseen jouluevankeliumin tai laulaakseen Enkeli taivaan -virren. Myös elämykselliset puitteet joulukuusineen ja -seimineen tuovan lämpimän joulumielen.

Monet suomalaiset ovat lapsesta asti käyneet joulukirkossa, minkä vuoksi he haluavat välittää perinteen lastensa kautta myös tuleville sukupolville. Suomalaiset käyvätkin juuri joulun aikaan eniten kirkossa. Elämme aikaa, jolloin perinteisiä arvoja kunnioitetaan. Joulukirkko on monille hiljentymisen hetki muuten niin hektisessä elämässä. Kaiken kaupallisuuden keskellä tuntuu hyvältä keskittyä itse joulun sanomaan.