Joulukorttien lähettäminen

Millaiset perinteet joulukortilla?

Joulukortteja on lähetetty aina 1840-luvulta lähtien ja maa, josta perinne sai alkunsa on Englanti. Ensimmäinen joulukortin lähettäjä oli englantilainen museonjohtaja Henry Cole. Hän pyysi vuonna 1843 paikallista taiteilijaa piirtämään kortin joulutervehdykseksi. Kortti oli mustavalkoinen ja se kuvasi jouluateriaa nauttivaa perhettä. Sitä painettiin yhteensä tuhat kappaletta. Puuha oli aikaavievää, sillä jokainen kortti väritettiin käsin.

Vanhimman Suomessa lähetetyn joulukortin kerrotaan olleen vuodelta 1871. Ensimmäiset Suomessa lähetetyt joulukortit olivat peräisin Saksasta. 1900-luvun alussa ruotsalaisen Jenny Nyströmin piirtämät joulukortit saivat kuitenkin suuren suosion maassamme ja selättivät mennen tullen Saksasta tuodut kummallisilla kuva-aiheilla varustetut joulutervehdykset. Vielä tänäkin päivänä Nyströmin korttien uusintapainokset menevät kaupaksi suurina määrinä. Nyströmiä pidetäänkin pohjoismaisen joulutontun luojana. Aivan uusi korttien vaihtoperinne ei kuitenkaan ollut. Pohjoismaissa oli nimittäin jo 1600-luvun lopulta lähtien vaihdettu uudenvuoden toivotuksia. Ne jäivät kuitenkin vähitellen joulukorttien suosion varjoon.

Aluksi joulutervehdysten lähettäminen oli ylempien kansankerrosten ajanvietettä. Vasta 1920-luvulla tapa levisi myös talonpoikien pirtteihin. Viime vuosisadan alkupuolen tunnettuja joulukorttitaiteilijoitamme olivat Martta Wendelin ja Rudolf Koivu. Nykyään sähköisten viestintävälineiden yleistymisen myötä joulutervehdyksiä lähetetään myös sähköpostitse ja tekstiviestein. Mikään ei kuitenkaan taida korvata postissa lähetettyä vanhanaikaista korttia. Perinteisiä joulukortteja lähetetään nimittäin edelleen joka joulu valtavat määrät. Moni joulunodottaja virittäytyy joulun tunnelmaan askartelemalla tervehdyksensä itse.