Joulukuusen hoito-ohjeet

Miten joulukuusta hoidetaan?

Melkeinpä jokaista suomalaista kotia koristaa joulun aikaan aito vihreäneulainen joulukuusi. Jos itsellä ei ole metsää, on kuusi käytävä ostamassa kuusikauppiaalta. Joulukuusta ostaessa on tärkeää kysyä, kuinka kauan kuusen kaatamisesta on. Yli neljä viikkoa sitten kaadettu kuusi kannattaa jättää ostamatta. Kuusen kunto on hyvä testata vetämällä sen oksa kämmenen läpi. Jos kämmeneen jää paljon kuivia neulasia, kannattaa siirtyä seuraavan kuusen tai jopa kuusikauppiaan luo.

Hyvän kuusen löydettyäsi säilytä sitä kylmässä liiterissä tai autotallissa. Tärkeää on, ettei kuusta tuo paukkuvien pakkasten keskeltä suoraan lämpimään. Kuusen on annettava sulaa hitaasti. Paras sulatuspaikka onkin tila, jossa on vain muutama lämpöaste. Tällaisessa tilassa kuusi sulaa muutamassa vuorokaudessa. Sulattaminen onnistuu myös kylpyhuoneessa, jollei muuta paikkaa ole. Puu tarvitsee vettä myös sulatuksen aikana. Kylpyhuoneessa sulatettavaa kuusta kannattaa suihkuttaa pariin kolmeen otteeseen kylmällä vedellä.

Kun kuusi on valmis jalkaan asetettavaksi, ravista irtoneulaset pois ja sahaa rungon alaosasta pari senttiä. Tämän leikkauspinnan avulla kuusi imee hyvin vettä. Kun kuusi on paikallaan, kaada jalkaan vettä. Kuusi tarvitsee vettä koko ajan, mutta varsinkin ensimmäisen vuorokauden aikana sen jano on suurempi. On tärkeää pitää silmällä, ettei vesipinta jalassa laske katkaisukohdan alapuolelle. Joulukuusi ei tykkää kuumasta, vaan se tulisi asettaa aina mahdollisimman viileään ja vedottomaan paikkaan.