Lucia-neito

Millaiset on Lucia-neidon perinteet?

Lucian päivää vietetään valon juhlana 13. joulukuuta. Perinne on suhteellisen tuore Suomessa. Ensimmäinen Lucia sai kynttiläkruunun hiuksilleen Helsingissä vuonna 1930, jonka jälkeen pulakausi aiheutti pitkän tauon Lucia-juhlallisuuksille. Vasta vuodesta 1949 lähtien Lucia-neitoja on nähty jouluisessa katukuvassa vuosittain. Suomeen Lucia-perinne on tullut 1700-luvun Ruotsista.

Ensimmäinen Lucia-neito oli sokeiden ja silmäsairaiden suojeluspyhimys. Hän oli kristitty sisilialaisneito, joka kärsi marttyyrikuoleman vuonna 304. Tarun mukaan Lucia oli erittäin kaunis ja muuttui entistä kauniimmaksi käännyttyään kristinuskoon. Lucia joutui vainon kohteeksi ja, koska hän ei suostunut kieltämään kristinuskoaan, hänet sokaistiin ja poltettiin roviolla.

Perinne on tärkeä varsinkin suomenruotsalaiselle väestölle, jonka joulunodotus alkaa Lucia-juhlasta. Hufvudstadsbladet järjestää joka vuosi yleisöäänestyksen, jonka perusteella uusi Lucia-neito valitaan. Hänen tehtävänään on Lucian päivän iltana kuljettaa kynttiläkruunua hiuksillaan ja laskeutua Tuomiokirkon portaat alas. Yllään hänellä on valkoinen puku, jossa on punainen vyö. Santa Lucia -sävelmän soidessa Lucia-neito nousee saattajineen joutsenistuimelle, jolla kulkue jatkaa hyväntekeväisyysjuhlaan Finlandia-talolle. Lucia-neidon valkoisen puvun kerrotaan kuvaavan puhtautta, kun taas kynttiläkruunu symboloi polttorovion liekkejä ja punainen vyö verta.