Jouluvalmistelut

Käytännön vinkkejä jouluvalmisteluja varten

Oikea asenne

Toisille jouluvalmistelut merkitsevät ihanaa aikaa, joka aloitetaan jo varhain syksyllä. Pikku hiljaa joulun tunnelmaan virittäytyminen, lapsuusjoulujen muisteleminen ja vähän kerrassaan tehdyt askareet tuovat lämpimän joulumielen. Toiset taas kokevat joulun vuoden ahdistavimpana tapahtumana. Pitäisi olla niin ahkera. Kuurata koti lattiasta kattoon jokaista keittiön kaapinnurkkaa myöten ja vieläpä nauttia siitä kaikesta. Tunnelmallisen joulun aikaansaaminen ei kuitenkaan vaadi ihmeitä ja äärimmäisyyksiin menoa. Jouluvalmisteluista voi nauttia kuka tahansa, jos vain suhtautuu niihin oikealla tavalla.

Aikaisin liikkeellä

Jouluvalmisteluja ei tarvitse aloittaa vielä elokuussa, mutta hyvissä ajoin niille kannattaa kuitenkin suoda ajatus. Esimerkiksi joululahjoja voi ostaa vuoden mittaan varastoon, aina kun mukavia tavaroita tulee vastaan. Näin säästyy viime hetken kaupoissa juoksentelulta, eikä rahanmenokaan tunnu niin isolta, kun lahjoja ostaa vähän kerrassaan. Lähempänä joulua kannattaa muistettavia ja tehtäviä asioita listata jouluvihkoon tai edes paperille. Näin askareiden muistaminen helpottuu, ja jo valmiiden asioiden yliviivaus saa mukavalle mielelle.

Joululeipomisenkin voi aloittaa kuinka aikaisin tahansa. Pakastimeen voi leipoa tapaninpäivän vieraiden ja oman jouluisen kahvipöydän varalle niin pipareita kuin torttujakin. Kun jouluvalmisteluihin tarttuu ajoissa, jää aikaa myös nautiskelulle ja suklaan maistelulle.

Koko perhe mukaan

Joulusiivouskin kannattaa aloittaa ajoissa vaikkapa sitten siivoamalla ensin kirjahyllyt tai keittiönkaapit. Perheenäidin ei kuitenkaan kannata ryhtyä tähän leikkiin yksin. Koko perheelle tulee hyvä joulumieli, kun jokainen kantaa oman kortensa kekoon. Siispä niin äidit, isät kuin veljet ja siskotkin mukaan siivoustalkoisiin. Siivous voi tuntua tavallista mukavammalta vaikkapa hyvän joulumusiikin soidessa. Sauna kannattaa siivota vasta sitten, kun viimeiset löylyt ennen joulusaunaa on heitetty. Näin taataan ihanan puhdas tuoksu ja hohtavat lauteet juuri aaton saunojille. Puhdas koti on mukava koristella jouluiseen asuun.

Myös joulutervehdykset ja kortit voi tehdä koko perheen voimin. Lasten kanssa yhdessä väsätyt kortit ovat usein persoonallisia ja varmasti aidolla joulumielellä varustettuja; kortin saaja ei voi muuta kuin hymyillä saadessaan sellaisen taideteoksen. Perheen kesken voi järjestää vaikkapa pikkujoulut, jossa askarrellaan joulukortteja ja maistellaan glögiä.

Perinteiset jouluruoat luovat pakkasten ja hankien keskelle tuttuja ja turvallisia makuelämyksiä. Ahkeran kokin joulupöytä notkuu kinkusta, rosollista, laatikoista, lipeäkalasta ja monista muista herkuista. Jos et ole niin tarmokas, että jaksat ja ehdit tehdä jokaisen laatikonkin itse, niin sinun on hyvä muistaa, että kaupan tiskiltä löytyy valmiita herkullisia ruokia joulupöytäänkin. Tärkeintä onkin, että kukin keskittyy nauttimaan joulussa juuri niistä askareista, joista itse tykkää ja, jotka luovat itselle sen oikean joulumielen. Toiselle se voi olla ruoka, toiselle ihanat joulukoristeet ja ikkunalla loistava tähti. Yhtä tärkeää on, etteivät jouluvalmistelut kaadu perheessä vain yhden henkilön niskaan. Tämä estetään jakamalla tehtäviä perheenjäsenten kesken. Ja aherruksen voi hyvillä mielin lopettaa silloin, kun se ei enää huvita.