Joulun kukat

Millaisia kukkia jouluksi?

Joulun aikaan suomalaisia koteja koristavat monet kauniit kukat. Jouluinen kukka on myös mukava tervehdys ystävälle tai naapurille. Tavallisimpia suomalaisia joulukukkia ovat joulutähti, amaryllis, hyasintti, atsalea ja tulppaani. Kukat luovat kotiin joulun tunnelmaa.

Joulutähti sopii allergiseen kotiin, sillä se on tuoksuton. Useimmiten joulutähti ostetaan punaisena, mutta myös valkoinen ja vaaleanpunainen tähtilatva, joksi sitä myös kutsutaan, ovat kasvattaneet suosiotaan. Joulutähden juuret juontavat aina Meksikoon asti, josta se saatiin koteihimme 1950-ja 60-luvuilla. Joulutähti vaatii tarkkaa hoivaamista. Se pitää valosta ja lämmöstä, eikä sitä saa kastella liikaa. Se ei myöskään viihdy vetoisissa paikoissa.

Amaryllis eli ritarinkukka on upea jouluinen katseenvangitsija. Jos ritarinkukan haluaa kasvattaa itse, pitää sipuli istuttaa jo aikaisin syksyllä. Amaryllis on helppo hoidettava, eikä sitä haittaa vaikka sen unohtaa joku kerta kastellakin. Yhdestä ja samasta istuttamastasi sipulista voi kasvaa jopa kolmesta neljään kukkaröykkiötä, joissa voi jokaisessa olla parhaimmillaan neljä tai kuusikin kukkaa. Amaryllis on mahdollista saada kukkimaan seuraavanakin vuonna, jos kasvattajassa on viherpeukalon vikaa ja hän jaksaa nähdä hieman vaivaa.

Hyasintti luo aitoa joulutunnelmaa levittämällä joulukotiin pehmeän ja makean tuoksun. Se kannattaa ostaa mahdollisimman nuppuisena, jotta kukat ovat parhaimmillaan juuri joulun tärkeimpinä päivinä. Hyasintti avaa kukkansa parissa päivässä. Kukasta saa nauttia pitkään, jos sen jaksaa kiikuttaa yöksi viileään. Allergiselle ystävälle hyasinttia ei kuitenkaan kannata viedä.

Atsalean väreinä ovat punaisen eri sävyt ja valkoinen. Sen voi ostaa valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen joulua. Kannattaa kuitenkin katsoa, että kukka on ostovaiheessa vielä nupuilla. Atsalea viihtyy valoisassa paikassa ja se vaatii paljon vettä. Lehdet ja nuput ovat parhaimmillaan, kun ne saavat suihkutusta päivittäin.

Kimppu tulppaaneja piristää varmasti jokaisen joulua viettävän mieltä. Tulppaaneja käytetään paljon myös erilaisissa jouluasetelmissa. Tulppaanit tykkäävät siitä, että ne viedään yöksi viileään ja, että ne saavat riittävästi vettä.