Joulukuusi

Millaiset on joulukuusen perinteet?

Vanhan uskomuksen mukaan Martin Luther keksi joulukuusen kulkiessaan Wittenbergissä kotiin pilkkopimeän metsän halki. Taivaalla tuikkivat tähdet saivat kuusenlatvat näyttämään siltä, että ne olisivat täynnä tähtiä. Kotiin päästyään Luther kaatoi pienen kuusen ja toi sen koristamaan kotiaan. Joulukuusiperinteen uskotaan siis olevan lähtöisin 1500-luvulta.

Lutherin keksimästä joulupuusta ei ole varmuutta, mutta se tiedetään, että juuri protestantit aloittivat kristillisen joulukuusitradition. Perinne lähti maailmalle saksalaiselta Strassbourgin alueelta. Aivan aluksi joulukuusia ei nähty yksityiskodeissa, vaan julkisilla paikoilla ja yhteisöjen juhlatiloissa. Alun perin kuuset koristeltiin kynttilöin, omenin ja makeisin. Myöhemmin joulupuiden oksilla nähtiin myös nukkeja, piparkakkuja ja hedelmiä. Joulukuusiperinne pysyi paikallisena saksalaisten tapana aina 1700-luvulle asti, jonka jälkeen se levisi siirtolaisten mukana Pohjois-Amerikkaan.

Pohjoismaista joulukuusi tuli ensimmäisenä Ruotsiin 1700-luvulla. Suomeen perinne saatiin vasta seuraavalla vuosisadalla. Yleisesti joulukuusi löysi aluksi tiensä yläluokan koteihin ja levisi sieltä vähitellen myös talonpoikien tupiin. 1900-luvun alkupuolella moni näki kansakoulussa joulukuusen ensimmäistä kertaa. Aluksi joulukuusen sai hakea mistä vain, se oli jokamiehen oikeus. Nykyään puu on ostettava kuusikauppiaalta, jollei itsellä tai ystävällä satu olemaan metsää.

Joulukuuseen liittyy alun alkaen vahva vertauskuvallisuus. Ikivihreän puun on ajateltu kuvastavan elämän jatkuvuutta, kun taas valot symboloivat Jeesus-lapsen syntymää. Koristeet puolestaan kuvaavat joulun lahjoja.