Millainen on perinteinen joulu?

Useimmissa suomalaisissa perheissä joulun viettoon valmistaudutaan lähettämällä ystäville ja tuttaville joulutervehdykset. Ensimmäiset Suomessa myydyt joulukortit olivat Saksasta 1800-luvun lopulla tulleita. Itse joulun odotus alkaa marraskuun loppupuolella tai adventtina joulukauden avajaisilla, joita järjestetään melkeinpä vain kaikissa kaupungeissa ja kunnissa. Lapset saavat avata adventtina ensimmäisen luukun joulukalenteristaan. Monet virittäytyvät joulunajan tunnelmaan myös kirkoissa järjestettävissä Kauneimmat joululaulut -illoissa.

Jouluaattona perheissä hiljennytään nauttimaan joulun rauhasta. Turun vanhalta suurtorilta luetaan joka vuosi kello 12 perinteinen joulurauhan julistus. Joulukuusi on saatettu koristella jo aatonaattona valmiiksi tai se saa juhlapuvun ylleen viimeistään aattoaamuna. Suomalaiseen joulun viettoon kuuluu tärkeänä osana joulusauna, jossa tavoista riippuen saatetaan käydä ennen tai jälkeen jouluruoan. Monen joulusaunan kruunaa kesällä sidottu vihta, joka tuo koivun tuoksun pakkasten keskelle. Ja totta tosiaan suomalaiseen jouluun kuuluvat myös yltäkylläinen syöminen ja kunnon joulukinkku. Monen perheen tapana on käydä myös joko jouluaaton hartaudessa tai joulupäivän aamujumalanpalveluksessa.

Aattoillan hämärtyessä lapset alkavat odotella kärsimättöminä punanuttuista ja valkopartaista joulupukkia. Joulupukki on tuttu näky lapsiperheissä, kun taas vähän varttuneemmat saattavat jakaa pukin tuomat lahjat keskenään suoraan kuusen alta. Tärkeintä suomalaisessa joulussa on kuitenkin joulun syvempi sanoma, yhdessäolo ja rentoutuminen.