Tiernapojat

Millainen on tiernapoikaperinne?

Suomalainen sana tierna tulee ruotsin kielen sanasta stjärna eli tähti. Tähtipojat tai tiernapojat ovat tulleet monelle tutuiksi koulun joulunäytelmästä, jossa kolme itämaan tietäjää vierailee kuningas Herodeksen ja Jeesus-lapsen luona. Tietäjät kuljettavat mukanaan Betlehemin tähteä. Tiernapoikaperinne on lähtöisin keskiaikaisesta Saksasta. Uskomuksen mukaan syyslukukauden päätyttyä köyhät nuoret kiersivät talosta taloon joululauluja laulaen. Palkaksi he saivat ruokaa, lantin tai kynttilän.

Suomessa tiernapoikaperinne alkoi 1800-luvulla. Tiernapojat tulivat maahamme Ruotsin puolelta ja asettautuivat Pohjanmaan rannikkokaupunkeihin. He lauloivat aluksi ruotsin kielellä, mutta näytelmää alettiin pian esittää myös suomeksi. Silloin tähtipojat-nimitys vaihtui tiernapojiksi. Oulu on Suomen tiernapoikakaupunki, koska aikoinaan juuri Oulun laulajia pidettiin maan parhaina. Nykyisin nähtävät tiernapoikanäytelmät esitetäänkin oululaisen perinteen mukaan ja tietenkin Oulun murteella.

Tiernapoikanäytelmän halutuin rooli on lienee kautta aikojen ollut Murjaanien kuningas. Jos roolin saannissa ei ole lykästänyt parhaalla mahdollisella tavalla, on moni poika saanut esiintyä kuningas Herodeksena, Knihtinä tai tähtipoika Mänkkinä. Kullakin roolihenkilöllä on omat laulusoolonsa, välillä he laulavat yhdessä ja mahtuu näytelmään vähän puhettakin.