Miksi parilaa kannattaa käyttää?

Parilapannu on erittäin näppärä apuväline grillatessa puugrillissä. Huonot halot tai tulenpitäjän taidot saattavat helposti aiheuttaa liekkien hiipumista ja toisaalta kovaakin roihua. Jotta pidempää kypsymistä vaativat raaka-aineet saadaan kunnolla paistettua, kannattaa avuksi hankkia reilu parilapannu.Grillille sopiva parila on valmistettu valuraudasta ja on muutaman sentin paksuinen. Se varaa lämpöä itseensä ja samalla toimii myös eristeenä roihuavien liekkien yllä. Parilaa kannattaa käyttää kaikessa lihan grillauksessa, mutta ainakin kanaa ja kalkkunaa grillatessa se on hyvä apu. Kanankoivet tai reidet paistuvat parilalla tasaisesti, eivätkä pala pinnalta mustiksi.

Kaupasta saatavia, grilliin sopivia pariloita on monenlaisia. Hyvä parila on paksu ja tukeva. Siinä on reilu kädensija, joka ei varaa lämpöä eikä myöskään pala avotulella. Siinä tulee olla myös jonkinlaiset reunat, jotta grillattavien tuotteiden marinadit eivät valu soraan grilliin. Parilassa on hyvä olla myös epätasainen pohja, jotta ruoan kiinni palaminen vähenee ja myös sen puhdistaminen helpottuu.

Puhdistaminen ja huolto

Parila tulee puhdistaa kunnolla joka käytön jälkeen. Jos parilassa on reunat, voi siihen kaataa tilkan vettä jo grillissä, näin palanut marinadi ja muu lika kiehuu irti veden kanssa ja puhdistaminen helpottuu. Kiehumisen jälkeen parila siirretään grillistä ja harjataan puhtaaksi paperilla tai vaikea lika teräsharjalla. Parilapannun voi pestä myös kovalla harjalla ja kuumalla vedellä. Saippuaa tai tiskiainetta ei kannata käyttää, sillä se pesee parilasta kaiken rasvan ja edesauttaa parilan ruostumista. Parilapannun voi puhdistaa myös polttamalla avotulella ja harjaamalla teräsharjalla kuivaa likaa irti. Tämän jälkeen parila kannattaa aina öljytä kunnolla ja pyyhkiä paperilla irtoava lika pois. Pesun jälkeen parila tulee aina sivellä öljyllä ja säilyttää kuivassa paikassa, jotta ruoste ei pääse siihen käsiksi.