Miten valmistan ruokaa uunissa?

Kypsentäminen uunissa on helppo ja vaivaton tapa valmistaa ruokaa. Kypsennyslämpötilat vaihtelevat 50 -300 asteeseen laitettavasta ruoasta riippuen. Ruokaohjeissa on ilmoitettu ruoan valmistamiseen tarvittava uunin lämpötila, sekä valmistusaika. Uunissa voi säätää lämpötilaa myös kohdistumaan voimakkaammin eri suunnista ylä- tai alalämpösäädöllä. Nykyään lähes kaikissa uuneissa on myös grillivastus, joka antaa kuumemman lämmön nopeammin.

Ruoka joka tarvitsee pitemmän kypsymisajan kannattaa valmistaa padassa tai suojata foliolla tiiviisti. Valmistaa voi myös paistopussissa. Tällöin ruoka ei kuivaa ja säilyttää mehevyytensä ja arominsa, sekä kypsyy nopeammin.

Saatavana olevat kiertoilmauunien etuna on paistolämpötilan tasaisuus, sillä kiertävä ilma kuljettaa lämpöä joka puolelle. Tällaisella uunilla voi myös paistaa usealla välillä yhtä aikaa ruokaa, koska tasainen lämpö kypsentää koko uunin alueella tasaisesti. Pullan leipomisessa kiertoilmauuni on erinomainen, sillä paistaa voi kaksikin pellillistä pullaa yhtä aikaa. Säästyy aikaa, vaivaa ja energiaa.