Miten uppopaistan rasvassa?

  1. Umpirasvassa kypsentäminen tarkoittaa ruoan kypsentämistä rasvaan upotettuna. Paistamisessa on käytettävä suuria lämpötiloja kestäviä rasvoja. Tällaisia rasvoja ovat ruokaöljyt ja kookosrasva. Nämä rasvat kestävät 180&8211;200 asteen kuumuutta palamatta. Paistorasvan on oltava kuuma, ennekuin sinne laitetaan paistettava ruoka-aine, sillä muuten ruoka-aine imee rasvan itseensä eikä ruskistu. Umpirasvassa kypsentämällä valmistetaan esimerkiksi munkkeja, muita leivonnaisia, lihaa, kalaa, kanaa ja ranskanperunoita.
Kuumaan rasvaan laitettavien raaka-aineiden täytyy olla kuivia, sillä pinnalla oleva vesi aiheuttaa rasvan räiskymistä. Muutenkin umpirasvassa paistettaessa täytyy olla hyvin varovainen, sillä räiskyvä, tulikuuma rasva aiheuttaa iholle joutuessaan palovammoja. Pidä aina tiivis kansi paistopadan vieressä, jolla voit tukahduttaa mahdollisesti palamaan syttyneen rasvan. Älä pidä lieden lämpöä liian suurena, ettei rasva kuumene liiaksi. Älä koskaan käytä vettä palamaan syttyneen rasvan sammuttamiseen, sillä se vain pahentaa tilannetta. Palo on sammutettava aina tukahduttamalla.

Umpirasvassa kypsentämällä valmistetaan myös ruoka-aineita, jotka on ensin upotettu löysään taikinaan. Taikinaa kutsutaan frityyritaikinaksi ja ruokien valmistamista nimitetään friteeraamiseksi. Käytön jälkeen paistorasvan voi siivilöidä, säilyttää kylmässä ja käyttää uudelleen.