Mitä tarjotaan alkuruoaksi?

Alkuruokakäsite on laaja ja kattaa kaiken ennen pääruokaa tarjottavan. Siihen voi kuulua voileipäpöytä, pienet lämpimät tarjottavat tai leikkelepöytä salaatteineen. Tarjottavana voi olla pelkästäänkin yksi reilun kokoinen voileipä täytteillä. Alkuruokia saattaa olla useitakin, mutta yleensä käytetään korkeintaan kahta. Alkuruuan pääsääntöinen tarkoitus on herättää ruokahalua, eikä suinkaan täyttää vatsaa. Päivällisen yleisin alkuruoka on keitto, joka on yleensä jokin hienorakenteinen esimerkiksi juusto-, katkarapu- tai vihanneskeitto. Lisäkkeenä tarjotaan jotain lämmintä sämpylää tai patonkia. Illallisen alkupalana ei käytetä keittoa, eikä mitään voimakkaan makuista, sillä se ei saa turruttaa makuhermoja, vaan virittää niitä valmistautumaan pääruokaan.